Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Principii de nutriție pentru pacienții cu cancer

top-articol
16 Mai 2012


 

Alimentația sănătoasă înseamnă cu totul altceva în cazul unui bolnav de cancer, decât în cazul omului sănătos.


 

Dacă până acum ați înțeles prin dietă echilibrată o mulțime de fructe și legume, pâine și cereale integrale combinate cu cantități modeste de produse animale și dulciuri, acum rețeta se schimbă. Necesarul de proteine și calorii crește și poate fi nevoie de suplimentarea dietei cu lapte, brânză, carne și ouă. Dacă aveți probleme de masticație și înghițire, o să consumați mai mult supe, piureuri și sosuri. Uneori, poate fi necesar să mâncați alimente sărace în fibre alimentare, în locul celor cu conținut mare de fibre.

 

Este cazul să faceți aceste ajustări deoarece tratamentul împotriva cancerului poate provoca probleme de alimentație, cum sunt: pierderea poftei de mâncare, modificări ale gustului și mirosului, constipație, diaree, uscăciunea gurii, intoleranță la lactoză, greață, vărsături, durere în gât și dificultăți la înghițire. Neajunsurile depind de tipul de boală pe care o aveți, de felul și durata terapiei, precum și de dozele de tratament pe care le primiți. Pe de altă parte, obiceiurile alimentare sănătoase și nutriția adecvată vă pot ajuta să faceți față manifestărilor bolii și terapiei. Unele tratamente pentru cancer își fac efectul mai bine atunci când pacientul este bine hrănit și primește destule calorii și proteine prin dietă. în plus, alimentația adecvată crește imunitatea, ajută organismul să se refacă, îmbunătățește șansele de vindecare și crește calitatea vieții.

 

Nutriția corectă nu-și pierde importanța nici măcar dacă sunteți în remisie sau după ce cancerul a fost vindecat. Dacă suferiți de pe urma efectelor adverse ale tratamentului ce vă afectează alimentația, aveți la dispoziție atât medicamente, cât și alte modalități de a le gestiona. Dacă nu ați început încă tratamentul, întrebați-l din timp pe medic despre problemele cu care v-ați putea confrunta și ce trebuie să faceți dacă acestea apar. Astfel, nu veți fi luată prin surprindere și vă veți simți stăpână pe situație și pregătită să acționați.

bottom-articol
Reguli generale de nutriție în timpul chimioterapiei
 Este normal ca în timpul tratamentului cancerului să apară
Pacienții cu transplant de celule stem au nevoi speciale de nutriție
 Chimioterapia, radioterapia și medicamentele utilizate în cazul
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata