Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Durerea din cancer: prejudecăți și adevăruri

top-articol
16 Mai 2012


 

Dintre toate simptomele cu care se confruntă un bolnav de cancer, poate nici unul nu este la fel de supărător ca durerea. Chiar diagnosticul de cancer este asociat, inevitabil, cu teama de durere. Oare o să mă doară? Cum o să pot face față durerii? Se va găsi un leac pentru suferința mea? Iată o trecere în revistă a miturilor și a adevărurilor despre durerea din cancer


 

Cancerul provoacă durere severă, cu care trebuie să mă resemnez.

Mulți dintre bolnavii de cancer nu suferă de durere, iar atunci când acest simptom apare, poate fi ameliorat cu ajutorul medicamentelor.

 


Morfina și alte narcotice creează dependență.

Bolnavii de cancer nu devin dependenți la medicația antialgică aproape niciodată, pentru că li se crește doza doar atunci când este cu adevărat nevoie, când intensitatea durerii crește.

 


Dacă folosesc morfină sau un alt narcotic acum, ea nu-și va mai face așa bine efectul mai târziu. Mai bine aștept cât pot. 

Morfina și alte narcotice nu-și pierd eficiența și nici nu au o doză maximă peste care nu se mai poate urca. Dacă durerea nu e suficient acoperită, doza se poate mări gradual, până la ameliorarea durerii.

 


Morfina și celelalte narcotice o să mă facă să fiu amețit, confuz și o să-mi dea și alte reacții adverse neplăcute.

Confuzia și halucinațiile apar foarte rar, atunci când dozele sunt selectate cu grijă. Celelalte efecte adverse, ca de exemplu greața sau constipația, pot fi prevenite sau pot fi tratate cu ușurință.

 


Doctorul vrea să nu mă mai plâng de durere.

Acesta nu este un motiv pentru a suferi în tăcere, când este clar că durerea este dăunătoare sănătății dumneavoastră. Medicii au nevoie să fie informați pentru a putea să vă ajute să combateți corespunzător durerea.

 


Vorbind despre durere, am să-i distrag atenția doctorului de la tratamentul oncologic.

Ameliorarea sau chiar eliminarea durerii este parte importantă din tratamentul cancerului. Un control bun al durerii înseamnă o odihnă corespunzătoare, o stare de spirit mai bună, ceea ce vă ajută să luptați cu boala.

 


Persistența sau recurența durerii înseamnă că boala se agravează.

La o treime din cazuri, durerea nu are legătură cu starea sau progresia cancerului; poate fi dată de afectarea nervilor sau a altor structuri, poate fi provocată de tratamentele specifice sau de o cauză indirectă, ca de exemplu statul excesiv în pat, încordarea mușchilor sau stresul.

 


Nu vreau înțepături, deci mai bine suport durerea.

Mai mult de 90% din medicația antialgică poate fi administrată oral sau prin alte metode noninvazive, transdermice. Injecțiile sunt uneori o opțiune, dar aproape niciodată nu sunt esențiale.

bottom-articol
Greața și vărsăturile, coșmarul ședințelor de chimioterapie
 Dintre toate reacțiile adverse ale chimioterapiei, cele mai
Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei
 Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata