Dintre toate simptomele cu care se confruntă un bolnav de cancer, poate nici unul nu este la fel de supărător ca durerea. Chiar diagnosticul de cancer este asociat, inevitabil, cu teama de durere. Oare o să mă doară? Cum o să pot face față durerii? Se va găsi un leac pentru suferința mea? Iată o trecere în revistă a miturilor și a adevărurilor despre durerea din cancer
Cancerul provoacă durere severă, cu care trebuie să mă resemnez.
Mulți dintre bolnavii de cancer nu suferă de durere, iar atunci când acest simptom apare, poate fi ameliorat cu ajutorul medicamentelor.
Morfina și alte narcotice creează dependență.
Bolnavii de cancer nu devin dependenți la medicația antialgică aproape niciodată, pentru că li se crește doza doar atunci când este cu adevărat nevoie, când intensitatea durerii crește.
Dacă folosesc morfină sau un alt narcotic acum, ea nu-și va mai face așa bine efectul mai târziu. Mai bine aștept cât pot.
Morfina și alte narcotice nu-și pierd eficiența și nici nu au o doză maximă peste care nu se mai poate urca. Dacă durerea nu e suficient acoperită, doza se poate mări gradual, până la ameliorarea durerii.
Morfina și celelalte narcotice o să mă facă să fiu amețit, confuz și o să-mi dea și alte reacții adverse neplăcute.
Confuzia și halucinațiile apar foarte rar, atunci când dozele sunt selectate cu grijă. Celelalte efecte adverse, ca de exemplu greața sau constipația, pot fi prevenite sau pot fi tratate cu ușurință.
Doctorul vrea să nu mă mai plâng de durere.
Acesta nu este un motiv pentru a suferi în tăcere, când este clar că durerea este dăunătoare sănătății dumneavoastră. Medicii au nevoie să fie informați pentru a putea să vă ajute să combateți corespunzător durerea.
Vorbind despre durere, am să-i distrag atenția doctorului de la tratamentul oncologic.
Ameliorarea sau chiar eliminarea durerii este parte importantă din tratamentul cancerului. Un control bun al durerii înseamnă o odihnă corespunzătoare, o stare de spirit mai bună, ceea ce vă ajută să luptați cu boala.
Persistența sau recurența durerii înseamnă că boala se agravează.
La o treime din cazuri, durerea nu are legătură cu starea sau progresia cancerului; poate fi dată de afectarea nervilor sau a altor structuri, poate fi provocată de tratamentele specifice sau de o cauză indirectă, ca de exemplu statul excesiv în pat, încordarea mușchilor sau stresul.
Nu vreau înțepături, deci mai bine suport durerea.
Mai mult de 90% din medicația antialgică poate fi administrată oral sau prin alte metode noninvazive, transdermice. Injecțiile sunt uneori o opțiune, dar aproape niciodată nu sunt esențiale.