Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Beneficiile laptelui pentru starea de sănătate

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Laptele este un aliment complet deoarece contine aproximativ toate componentele esentiale: apa (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidrati, micro si macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 si B12).


 


“Laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism. Daca ar avea si fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru ca am putea trai consumand doar lapte si produse lactate. Dar nimeni nu e perfect... Corpul unui adult contine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat in oase de unde se reinnoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produsilor acizi rezultati din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperita prin alimentatie. Nutritionistii au stabilit ca o “portie” de calciu “valoreaza” 300mg, in concluzie avem nevoie zilnic de 3 portii de calciu, adica aproape 1 gram. Si din ce sa luam mai bine calciu daca nu din lapte!”, declara dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.

 

„Laptele contine noua nutrienti esentiali care il transforma intr-unul dintre cele mai importante alimente pentru noi. 250 ml de lapte in fiecare zi reprezinta o sursa excelenta de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina  D si alti nutrienti de baza. Un pahar de lapte iti aduce in organism 30% din valoarea zilnica necesara de calciu, un mineral care ajuta la construirea si mentinerea structurii oaselor si dintilor si care joaca un rol important in buna functionare a structurilor nervoase si in contractiile musculare. In plus, proteinele din lapte au o calitate superioara, ceea ce inseamna ca laptele contine toti aminoacizii esentiali functionarii normale a organismului”, dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat CIO, Centrul de nutritie Superfit”

 

Alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, laptele este un element de baza in  cadrul unei alimentatii sanatoase deoarece, datorita nutrientilor sai, laptele contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate daca este consumat in fiecare zi.

In opinia nutritionistilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de minim 250 de ml pe zi, adica mai mult decat dublul consumului zilnic actual in Romania.

 

Dintre beneficiile consumului de lapte:

 

-Ne asigura necesarul optim de calciu cu cea mai mare biodisponibilitate (cel mai mare procent de absorbtie de aproximativ 40% comparativ cu celelalte alimente);

- Asigura un raport optim de calciu, fosfor si proteine, atat de necesare pentru cresterea si buna functionare a sistemului osos, implicit de prevenire a osteoporozei;

- Laptele reduce riscul de a face cancer colorectal (datorita componentelor sale si anume calciul si acidului linoleic conjugat) si mamar; astfel, conform unui studiu, in cazul celor 45000 de barbati din Suedia care au baut 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, riscul de imbolnavire a scazut cu 35% comparativ cu cei care beau mai putin lapte; un alt studiu efectuat in Norvegia a aratat ca femeile care au consumat lapte atat in copilarie, cat si ulterior, au avut un risc mai scazut de cancer mamar;

- Laptele reduce cu 15-20% riscul de a face o afectiune coronariana (conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff si coordonat de Prof. Peter Elwood);

- Ne hidrateaza si hraneste in acelasi timp, deoarece contine 87% apa, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), plus toate mineralele si bacterii lactice care asigura buna functionare a organismului si cresterea imunitatii.

bottom-articol
Suplimentarea cu vitamine a dietei copilului
 Dacă un copil crește în greutate conform vârstei lui, dacă
Sfaturi privind nutriția pacienților cu hipertensiune arterială
 Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata