Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Prepararea hranei trebuie făcută după regula celor „3S”

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Alimentele sunt prietenii omului, numai atunci când au anumite calităţi. Nu există alimente bune sau rele, ci alimente prietenoase sau mai puţin prietenoase. Un lucru foarte important pentru o alimentaţie sănătoasă este selecţia alimentelor şi consumul corespunzător al acestora. Prepararea incorectă a hranei poate face ca alimentele să devină din prieten, duşman al omului.


 

 


„Abecedarul de Nutriţie”, scris de prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române, în colaborare cu dr. Cristina Niţă şi dr. Anca Crăciun ne învaţă cum să alegem alimentele şi cum să le preparăm pentru ca mâncarea să fie sănătoasă, hrănitoare şi gustoasă. „Abecedarul de Nutriţie” ne învaţă că prepararea hranei trebuie făcută dupăregula celor „3S” : SIMPLU, SIGUR, SĂNĂTOS!

 

Primii paşi pentru respectarea acestei reguli constau în aprovizionarea cu cele mai sănătoase alimente şi înprepararea corectă a acestora.


„Pentru ca deliciile culinare pe care le gătim să îşi păstreze  calitatea esenţială, respectiv pentru a rămâne sănătoase şi după preparare, trebuie să respectăm o serie de principii de gastrotehnie. De exemplu, tehnicile de preparare a mâncărurilor, preferate şi recomandate de noi, ca nutriţionişti, includ pregătirea cărnii şi legumelor pe grătarul electric, în cuptor, prin fierbere sau în vasele de gătit la aburi. Pastele ar trebui fierte, însă nu trebuie să se inmoaie complet, acest detaliu fiind important pentru reducerea indicelui glicemic al pastelor şi al orezului. Nu în cele din urmă, conservarea fructelor şi legumelor trebuie să fie făcută prin congelare sau deshidratare. Odată respectate aceste reguli minime nu vor exista probleme de alimentaţie”, a declarat dr. Cristina Niţă, colaborator al „Abecedarului de Nutriţie”, Şef Lucrări UMF Iuliu Haţieganu Cluj-Napoca.

 

Contaminarea produselor alimentare cu bacterii poate cauza boli grave, chiar fatale. De aceea, gătitul şi mâncatul sănătos au la bază câteva reguli stricte de igienă. Pentru ca regula „3S”: simplu, sigur, sănătos să fie respectată, trebuie acordată o atenţie deosebită siguranţei alimentare şi ustensilelor folosite la gătit.


„Abecedarul de Nutriţie” ne învaţă că principalele reguli de igienizare a alimentelor se referă la grija pentru siguranţa alimentelor, de aceea, trebuie să ne asigurăm că acestea sunt proaspete  sau în termenul de valabilitate. Alte condiţii de igienizare sunt spălarea mâinilor înainte şi după manipularea alimentelor şi evitarea principalelor surse de bacterii din bucătărie precum tocătorul, buretele de vase şi prosoapele de bucătărie. De asemenea, dr. Cristina Niţă ne  recomandă să ţinem cont că decongelarea alimentelor trebuie să se facă lent, în 1-2 zile, iar prepararea termică trebuie să fie făcută la temperaturi adecvate, respectiv 65⁰ C pentru peşte şi la minim 80⁰C pentru carnea de pui, porc sau vită.

 

Cum ar trebui să arate farfuria sănătoasă? Răspunsul îl veţi găsi în paginile „Abecedarului de Nutriţie”, probabil cea mai importantă carte de nutriţie de la specialişti pentru publicul larg, împreună cu sfaturi şi ponturi pentru o alimentaţie sănătoasă.


Dr. Cristina Niţă aşteaptă întebările dumneavoastră pe adresa office@abecedar-nutritie.ro.

bottom-articol
Suplimentarea cu vitamine a dietei copilului
 Dacă un copil crește în greutate conform vârstei lui, dacă
Sfaturi privind nutriția pacienților cu hipertensiune arterială
 Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata