Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat la persoanele cu o dietă bogată în fibre, fructe și legume, și la cele cu consum redus de grăsimi saturate și colesterol.
Regimul alimentar este factorul cel mai simplu de adaptat în evolutia hipertensiunii arteriale. Se vor prefera mesele cu volum redus, dar mai frecvente, și se vor evita alimentele greu digerabile, ca și cele care au fost supuse unei pregătiri prea laborioase.
Alcătuiește-ți dieta, alegând din următoarele alimente:
- fructe - sunt permise toate (crude, coapte, compoturi, sucuri de fructe)
- legume - cele sărace în sodiu și celuloză (morcovi, dovlecei, fasole verde, salată verde, ardei, vinete)
- lactate - laptele degresat, brânza de vaci, cașul slab, nesărat, urda dulce, telemeaua de vacă desărată
- carnea de vită, pui, găină, curcan - în cantitate limitată (150-200 g/zi)
- ouă - maxim 3-4 pe săptămână
- peștele slab - lin, șalău, știucă, crap - fiert, fript sau copt în pergament;
- grăsimi - unt nesărat, smântână, frișcă, ulei vegetal
- făinoasele - în cantitate limitată - griș, orez, paste făinoase, fulgi de ovăz, mămăliguță
- pâine intermediară, fără sare sau cu puțină sare
- condimente - pătrunjelul, tarhonul, mărarul, leușteanul, dafinul, cimbrul, zeama de lămâie
- sosuri - cele preparate dietetic din legume, sos alb, sos de smântână