Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Suplimentarea cu vitamine a dietei copilului

top-articol
16 Mai 2012


 

Dacă un copil crește în greutate conform vârstei lui, dacă hrana lui este diversificată și cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, ouă), dacă este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine.


 

în condiții de boală însă, suplimentările vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea ști faptul că utilizarea substanțelor antitermice necesită și o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.

Vitaminele pot fi clasificate în vitamine hidrosolubile și liposolubile. Cele liposolubile pot determina intoxicații grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul în măsură să recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea între vitamina D și E și acizii grași Omega 3 este benefică in bolile pulmonare, dar orice alte asociații haotice pot dăuna. Mai mult, tipul de suplimente și cantitatea acestora diferă de la vârsta la vârsta; astfel pot apărea efecte adverse dacă un copil de 2 ani primește cantitatea de vitamine necesară unui copil de 4 ani. Respectarea dozei zilnice recomandate este esențială și doar medicul o cunoaște.

Părinții administrează de multe ori produse care asociază vitamina D și vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Aparent inofensive, extrem de utile, aceste amine active, vitale (de aici și numele lor de vitamine) trebuie utilizate rațional.

în unele cazuri alimentele nu le oferă celor mici toate vitaminele necesare. în primul an de viață sunt situații în care, chiar dacă sunt alimentați natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D și calciu care este foarte important în metabolizarea corectă, eficientă a vitaminei D. în plus, procesul creșterii și activitatea intensă implică un consum caloric crescut și astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atât de multe variabile și atât de multe lucruri de analizat încât numai noi, medicii, putem determina dacă cel mic are nevoie într-adevăr de vitamine sau suplimente alimentare, când și cât.

Vitaminele și suplimentele alimentare sunt disponibile pe piață în diferite forme, în diferite concentrații, sunt de calitate diferită și au și prețurile foarte diferite. Eticheta nu este nici ea de mare ajutor pentru părinți. Ce criteriu să folosească atunci părinții când cumpără vitamine?

 

,,Singurul criteriu pe care îl pot avea în vedere părinții este sfatul medicului pediatru. El știe cel mai bine ce suplimente alimentare sau vitamine să recomande dacă este cazul. De ce să riscați să îl puneți pe cel mic în pericol? întrebați-vă medicul înainte de a-i da celui mic fie și o vitamină. Doar așa puteți fi dumneavoastră liniștiți că juniorul primește cea mai bună îngrijire.

bottom-articol
Sfaturi privind nutriția pacienților cu hipertensiune arterială
 Reduceri semnificative ale tensiunii arteriale s-au semnalat
Condimentele: calea prin care ne facem regimul mai gustos
 Condimentele sunt ingrediente care se adauga diverselor preparate
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata