Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Anticoagularea: când este necesară

top-articol
18 Martie 2014


 

La omul sănătos sângele nu se coagulează niciodată în interiorul arterelor sau venelor, dar în unele boli apare acest risc. Coagularea sângelui în vasele sanguine poate avea consecinţe serioase, uneori fatale. În bolile în care riscul de coagulare spontană a sângelui în interiorul vaselor este mare, dacă se reduce capacitatea sângelui de a se coagula, şansele de supravieţuire şi de evitare a unor infirmităţi sau a unor suferinţe importante sunt crescute foarte mult. În aceste situaţii, medicul va prescrie un tratament anticoagulant.


 

Medicamentele anticoagulante schimbă compoziţia chimică a sangelui astfel încat acesta să se coaguleze mai greu.). Unele se administrează oral, altele injectabil. Cele injectabile îşi încep acţiunea imediat şi au şi alte avantaje, dar nu se pot administra decât pentru perioade scurte de timp. Dacă trebuie administrat pe o durată mai îndelungată de câteva zile, pentru tratament se vor folosi anticoagulante orale.

 

 Capacitatea sângelui de a se coagula se măsoară prin viteza de coagulare şi se exprima prin analiza numită INR („International Normalised Ratio”).

 

 Testele de coagulare cuprind testele screening (PT, APTT), determinarea fibrinogenului, a timpului de trombina, determinarea factorilor coagularii si a inhibitorilor acestora, rezistenţa la proteina C activată şi determinarea anticoagulanţilor lupici. 

 

 

 

bottom-articol
De ce se coagulează sângele?
 Prima reacţie a organismului în cazul în care un vas sangvin
Monitorizarea coagulării: INR, Timpul Quick, Timpul de protrombină
 Frecvenţa determinărilor ulterioare este stabilită de către
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata