Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

De ce se coagulează sângele?

top-articol
18 Martie 2014


 

Sângele este un ţesut special sub formă lichidă care, prin intermediul aparatului circulator, alcătuit din inimă şi vasele sanguine, transportă nutrienţii şi oxigenul la nivelul ţesuturilor corpului, de unde preia bioxidul de carbon şi produşii de catabolism tisular, transportându-i la nivelul organelor de eliminare. 


 

Sângele are proprietatea de a se coagula atunci când nu mai se mai află în interiorul unor vase de sânge normale. În cazurile în care apare o lezare a vasului sanguin, dacă ne rănim etc., sângele va curge în afara vaselor, şi/sau a corpului, fenomen numit sângerare (sau hemoragie). Coagularea sângelui face parte dintr-un proces mai complex numit hemostază prin care organismul se apără de pierderi de sânge.

 

Luciul celulelor care căptuşesc vasele sanguine face ca trombocitele (plăcuţe sanguine) să alunece uşor. Atunci când apare o lezare a vasului sanguin sau când sângele este scos în afara organismului, trombocitele se sparg şi eliberează o substanţă trombochinază, aparând coagularea.

 

Prima reacţie a organismului în cazul în care un vas sangvin este lezat este vasoconstricţia peretelui acestuia, reducându-se astfel fluxul de sânge ce ajunge la rană. Se formează, apoi, dopul plachetar (trombocitele se alipesc la marginea rănii). Dopul plachetar este o soluţie de moment din cauza lipsei de control deplin asupra sângerării. Acesta este hemostaza primară.

 

După ce s-a trecut prin aceste etape, are loc hemostaza secundară, care mai este numită şi coagularea sângelui.  Realizarea acestui proces, destul de banal la prima vedere, este de fapt deosebit de complex, depinzând de o serie întreagă de factori, care acţionează în cascadă, numai atunci când se îndeplinesc anumite condiţii. Aceşti factori pot fi împărţiţi în 3 mari grupe:  factori plasmatici (se notează cu cifre romane; I-XIII), factori plachetari (se notează cu cifre arabe; 1-9) şi factori tisulari (tromboplastina tisulară - TT sau III, fosfolipide plachetare).

 

            Hipocoagulabilitatea apare în urma scăderii concentraţiei unuia sau mai multor factori ce provoacă coagularea sângelui, aceasta având loc mai greu.                              

           Hipercoagulabilitate apare în urma creşterii concentraţiei unuia sau sau mai multor factori ai coagulării, apărând astfel depuneri în vasele sangvine, depuneri ce împiedică circulaţia normală a sângelui.

bottom-articol
Anticoagularea: când este necesară
 serioase, uneori fatale. În bolile în care riscul de coagulare
Monitorizarea coagulării: INR, Timpul Quick, Timpul de protrombină
 Frecvenţa determinărilor ulterioare este stabilită de către
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata