Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Melanomul malign: scurt ghid

top-articol
25 Septembrie 2012


 

Melanomul este tumora care se dezvolta din celulele pigmentare ale epidermului (melanocite) ce suferă o degenerare malignă din cauza prezenței unor defecte  la nivelul  ADN-ului melanocitelor și au tendința de a metastaza. Defectele ADN-ului sunt fie înnăscute (10% din cazuri), fie generate de acțiunea radiației ultraviolete.


 

Componenta UVA din radiația solară creează condiții favorizante realizării unei mutații genetice. Aceasta conduce la apariția unui factor intracelular anormal, care determină multiplicarea melanocitelor într-un ritm rapid. Acest  proces este un factor declanșator în apariția melanomului.


Incidenta melanomului este în continuă creștere, în Europa fiind de 12 cazuri la 100 000 de persoane, iar prevalența de 1%. Boala afectează, cel mai des, adulții de vârsta medie. Femeile sunt afectate mai frecvent, dar au un prognostic mai bun.

 

Melanomul apare mai frecvent la persoane care au fost expuse sau se expun mult la soare, cele care au suferit arsuri solare mai ales în copilărie. Intensificarea expunerii la radiația UV determină creșterea incidenței  melanomului.
De asemenea, apare în familii cu istoric de melanom  (5% din melanoame) și la persoane cu nevi (alunite) atipici, cu fototip I, II.


În unele cazuri, melanomul apare și pe tegument normal.

 

Prevenirea melanomului

 

Prevenirea apariției melanumului se poate face prin evitarea expunerii ambientale prelungite a persoanelor caucaziene provenite din America de Nord și Europa la radiațiile solare atunci când își petrec vacanțele în regiuni însorite.

 

Un alt factor de prevenție este folosirea cremelor de protecție solară, acestea având o importanță semnificativă în preîntâmpinarea dezvoltarii mutațiilor la nivelul melanocitelor.

bottom-articol
Cancerul curabil care-și ucide mai mult de jumătate dintre victime
 Make Sense, prima campanie de conștientizare cu privire la tumorile
Mortal, totuși ușor de prevenit!
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata