Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Antigenul specific prostatic

top-articol
09 Septembrie 2013


 

Antigenul specific prostatic (PSA) este o proteină produsă de celulele prostatei, al cărei nivel sangvin poate indica cancerul de prostată. Bărbații sănătoși au, în mod normal, un nivel scăzut de PSA în sange, însă, nivelul acestuia creşte în cazul pacienților cu cancer sau tumori benigne ale prostatei.

 

 

Testul PSA se folosește, împreună cu un examen rectal digital, pentru detectarea cancerului de prostată la bărbaţii cu vârsta peste 50 de ani, sau pentru a monitoriza pacienții cu un cancer de prostată în antecedente, pentru a vedea dacă cancerul a reapărut. Dacă nivelul de PSA începe să crească, acesta poate fi primul semn de recidivă tumorală.

 

Cui îi este recomandat PSA, ca test de screening?

 

Screening-ul înseamnă căutarea semnelor caracteristice unei afecţiuni, în rândul persoanelor care nu au simptome sugestive de boală. Astfel, prin screening-ul pentru cancerul de prostată se identifică pacienţii în stadii incipiente ale bolii, asimptomatice, când tratamentul poate fi mai eficient. Metoda de screening include un tușeu rectal și determinarea PSA.

În general, screening-ul anual este necesar pentru barbații cu vârsta peste 50 de ani, iar, în cazul celor cu risc crescut pentru cancerul de prostată (care au rude de gradul I care au suferit de această afecțiune), screening-ul poate să înceapă de la vârsta de 40 sau 45 de ani.

În general, se consideră ca normală o valoare a PSA mai mică de 4 ng/ml, însă un rezultat anormal nu indică neapărat apariția cancerului de prostată, deoarece și alte afecțiuni, cum sunt adenomul de prostată și prostatita determină creșterea nivelului acestuia. Însă, cu cât este mai mare nivelul PSA, cu atât crește probabilitatea de cancer. 

bottom-articol
Tuseul rectal
 Un examen digital (tuseu) se face pentru a verifica dimensiunile
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata