Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Diabetul, o epidemie a lumii moderne

top-articol
09 Septembrie 2013


 

O valoare crescută a glucozei în sânge... și verdictul nemilos nu întârzie: diabet! Poate ați observat că ați scăzut în greutate, simțeați o sete chinuitoare care vă făcea să beți cantități mari de apă și urinați tot mai des, chiar și în timpul nopții. Sau poate ați venit la medic pentru alte probleme de sănătate, sau chiar pentru un control de rutină. Dar nimic nu vă făcea să bănuiți că suferiți de o problemă atât de serioasă, care nu se poate vindeca cu câteva pastile luate timp de-o săptămână. Sau poate soțul, mama sau o prietenă a aflat de curând că suferă de această boală și a alergat să vă spună de drama cu care se confruntă. Dezarmată și dezorientată nu știți ce ar trebui să spuneți și cum ați putea să fiți de ajutor.

 

 

Poate vi se pare că diabetul înseammnă sfârșitul vieții așa cum o cunoașteți și începutul unui șir infinit de controale, diete, pilule și injecții. Dar ce este, de fapt, diabetul? Care sunt cauzele care l-au determinat? Cum se poate trăi cu această boală? Mai poate cel afectat să ducă o viață normală și să se bucure de lucrurile care îi făceau plăcere? Cum pot cei dragi să îl ajute să facă față bolii și stresului pe care aceasta îl aduce? În paginile următoare, veți găsi răspunsul la toate aceste întrebări, care cu siguranță vă macină.

 

Ce este diabetul?

 

Diabetul definește situația în care organismul nu dispune de suficientă insulină sau nu o poate utiliza corect. Insulina este hormonul care ajută celulele să folosească glucoza din sânge și, deficitul acestui hormon face ca glucoza să se acumuleze în sânge, fiind eliminată, în cele din urmă, prin urină.

 

Tipul 1 de diabet apare atunci când celulele din pancreas care produc insulină sunt distruse, iar organismul rămâne fără acest hormon. Apare mai ales la copii şi tineri, dar poate afecta şi persoanele mature.

 

Aproximativ 95% dintre pacienții diabetici suferă de diabet de tip 2. Această formă de diabet apare fie ca urmare a faptului că organismul produce prea puțină insulină, fie din cauza incapacității de a folosi corect insulina, deși aceasta se găsește în cantitate normală sau chiar mai mare decât la omul sănătos. Riscul pentru această formă de diabet crește odată cu înaintarea în vârstă, deoarece se produce o pierdere naturală a celulelor care produc insulina. Pericolul este și mai mare dacă sunteți supraponderală, sedentară, aveți hipertensiune arterială, valori crescute ale colesterolului sau rude care suferă de diabet zaharat.

 

Epidemia de diabet

 

Deși a început prin a fi o boală rară, diabetul afectează acum 10% din omenire. Dacă în anul 1980 existau 153 de milioane de diabetici, după doar o generație, în anul 2008, numărul persoanelor care sufereau de diabet a ajuns la 347 de milioane. În SUA, procentul persoanelor cu vârsta mai mare de 65 de ani care suferă de diabet este de aproape 27% și peste 200.000 de copii și tineri cu vârsta mai mică de 20 de ani sunt, de asemenea, afectați.

Nici în Europa, situația nu este mai fericită. Peste 60 de milioane de europeni trăiesc cu diabetul, mulți dintre aceștia, fără a fi conștienți de boala de care suferă. 10,3% dintre bărbaţii şi 9,6% dintre femeile cu vârsta peste 25 de ani sunt victime ale acestei maladii.

Studiile sugerează că factorii de risc modificabili, inclusiv excesul ponderal şi obezitatea, dieta nesănătoasă și sedentarismul, sunt responsabili pentru 80% din creșterea numărului de cazuri. Un alt factor care a contribuit la creșterea incidenței diabetului este reprezentat de numărul tot mai mare de copii supraponderali și obezi.

 

1,5 milioane de români sunt diabetici

 

Nici românii nu sunt scutiți de diabet și de urmările sale. În anul 2011, în țara noastră se înregistrau 1,5 milioane de diabetici. Din păcate, mulți dintre români își ignoră boala și nu urmează tratamentul adecvat. În consecință, numai în anul 2011, peste 2.000 de români au murit din cauza complicațiilor diabetului.

 

bottom-articol
De ce apare diabetul?
 Cu siguranţă vă întrebați de ce v-ați îmbolnavit de diabet
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata