Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

De ce apare diabetul?

top-articol
11 Septembrie 2013


 

 Cu siguranţă vă întrebați de ce v-ați îmbolnavit de diabet zaharat. Care este motivul pentru care nivelul glucozei din sânge a crescut atât de mult. Şi de ce vi s-a întâmplat dumneavoatră şi nu colegei de birou, dependentă de băuturi carbogazoase și ciocolată. Răspunsul nu este însă ușor de aflat, deoarece numeroși factori contribuie la apariția diabetului și nu toți țin de alegerile noastre. Cu unii, cum ar fi bagajul genetic, pur și simplu ne-am născut. Așadar, nu vă puneți prea multe întrebări, dar nici nu vă asumați toată vina, chiar dacă stilul dumneavoastră de viață nu a fost întotdeauna exemplar.


 

Cauzele diabetului de tip 1

 

 Diabetul de tip 1 apare atunci când sunt distruse celulele speciale din pancreas care secretă insulina, numite celule beta pancreatice, ca urmare a unui răspuns greșit al sistemului imunitar. Cu alte cuvinte, sistemul imunitar ia celulele pancreatice drept structuri străine și le atacă.

 Există o susceptibilitate, o tendință moștenită de la părinți, bunici și străbunici pentru această eroare a imunității.În afară de predispoziția genetică, mai sunt și alți factori care contribuie la apariția diabetului de tip 1. De exemplu, anumite virusuri au fost descoperite în celulele pancreatice ale pacienților afectați. Carența vitaminei D a fost asociată, de asemenea, cu un risc mai mare de a face diabet de tip 1, administrarea de suplimente de vitamina D la copii ducând la o rată mai mică de apariție a acestei forme de diabet. Rolul deficitului de zinc a fost arătat de un studiu care a analizat conținutul acestui mineral în apa de băut din două zone din Anglia, constatând că, în zonele în care zincul se afla într-o cantitate mai mare, diabetul de tip 1 era mai rar.

 De asemenea, se discută mult despre rolul nitraților, nitriților și nitrozaminelor în apariția diabetului de tip 1, mai ales că acestea sunt substanțe pe care este din ce în ce mai greu să le evităm. 

 

Cauzele diabetului de tip 2

 

 Diabetul zaharat de tip 2 apare ca urmare a distrugerii parțiale a celulelor din pancreas care secretă insulina, ducând la un deficit de insulină ce poate să coexiste cu rezistența organismului la acțiunea insulinei. Cum se ajunge în această situație? Rețeta este relativ simplă și multora dintre noi ni se pare familiară: kilograme în plus, sedentarism, alimente bogate în carbohidrați și grăsimi, fumat și stres. Alte probleme de sănătate de care suferim, cum sunt hipertensiunea arterială, dislipidemia (grăsimi crescute în sânge), sindromul ovarelor polichistice, ne predispun, de asemenea, pentru diabetul de tip 2. Nici influența fondului genetic nu poate fi negată. Rudele de gradul 1 al unui pacient cu diabet de tip 2 au un risc de 20-40% de a se confrunta cu aceeași boală pe parcursul vieții.

 Un alt factor care crește dramatic riscul de diabet de tip 2 este excesul ponderal în copilărie. Obrajii, bucălați, piciorușele rotofeie, mândria mamelor, ar trebui să fie, mai degrabă, un motiv de îngrijorare. În loc să-l îndoape pe cel mic și să se laude cu cât de repede ia în greutate, viitoarele mămici ar trebui să fie mai preocupate să-l ferească de factorii care-l predispun la obezitate.

 

Semnal de alarmă

 

Obezitatea în copilărie expune la diabet

 

 Un factor care crește dramatic riscul de diabet de tip 2 este excesul ponderal în copilărie. Studiile arată că micuții care se confruntă cu obezitatea au un risc ridicat nu numai pentru diabetul de tip 2, ci și pentru complicațiile oculare, renale, nervoase și cardiace.

 Factorii care cresc riscul de supraponderalitate a celor mici au inclus: greutatea excesivă a mamei, fumatul în timpul gestaţiei, lipsa sau durata scurtă a alăptării, regimul alimentar inadecvat şi deprivarea de somn în timpul copilăriei.

bottom-articol
Diabetul, o epidemie a lumii moderne
 Diabetul defineste situatia in care organismul nu dispune de
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata