Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Care sunt cauzele staturii mici?

top-articol
15 Mai 2012


 

Nanismul este caracterizat prin statura mică. Tehnic vorbind, aceasta înseamnă o înălțime a adultului de cel mult 128,6 cm, conform grupului de susținere “Oamenii Mici ai Americii” (Little people of America).


 

Nanismul poate fi produs de oricare boală dintr-o listă de 300 de afecțiuni, majoritatea fiind genetice. Tipul cel mai comun, întâlnit la 70% dintre cazuri, se numește acondroplazie. Nanismul poate apărea adesea în familii în care parinții sunt de înălțime medie. De fapt, 4 din 5 copii cu acondroplazie se nasc din părinți de înălțime medie. 


Dar ce provoacă statura mica? Majoritatea celor 300 de boli amintite mai sus sunt produse de o modificare genetică spontană (mutație) în celulele ovulului sau spermatozoidului, înainte de concepție. Altele sunt produse de schimbări genetice moștenite de la unul sau de la ambii părinți. Schimbarea este aparent întâmplătoare, nu poate fi împiedicată și poate apărea în orice sarcină. Dacă înșiși părinții au o formă de nanism, șansele sunt mult mai mari ca ei să aibă copii de statură mică. Un consilier genetician poate ajuta la determinarea probabilității transmiterii afecțiunii în aceste cazuri. 


Nanismul are și alte cauze, care includ tulburări metabolice sau hormonale în pruncie sau copilărie. Anomaliile cromozomiale, tulburările glandei hipofize (care influențează creșterea și metabolismul), problemele de absorbție (când corpul nu poate absorbi substanțele nutritive în mod adecvat) și bolile de rinichi pot duce toate la o statură mică.

bottom-articol
Cum se descoperă și cum se tratează nanismul?
 Unele tipuri de nanism pot fi identificate prin teste prenatale
Mituri și realități în jurul nanismului
 Statura mică nu este asociată, în ciuda unor credințe populare,
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata