Cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, SRPED se alatură organismelor internaționale pentru a sublinia importanța respectării unor reguli simple și accesibile pentru prevenirea sau tratarea bolii precum și necesitatea ca părinții să poată recunoaște semnele de pericol ale bolii.
„Încă din 2006, OMS și UNICEF, prin lansarea raportului Pneumonia, ucigașul uitat al copiilor, atrăgeau atenția că în lume doar unul din 5 părinți (sau îngrijitori ai copiilor) cunosc semnele de pericol ale pneumoniei (respirație dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frison, pierderea poftei de mâncare, convulsii etc.) și doar jumătate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc îngrijiri medicale. Intervenții eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile dar ajung la prea puțini copii. Ca răspuns la această situație a fost elaborat Planul Global de Acțiune pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei ale cărui ținte până în 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzător, 90% acoperire cu alimentație exclusivă prin alăptare la sân în primele 6 luni de viață. Sperăm ca prin această campanie să îmbunătățim cunoștințele despre această boală neglijată pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, declară Victor Olsavsky, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății în România.
Astfel, Societatea Română de Pediatrie recomandă părinților ca măsuri de protecție:
- Alăptarea exclusivă în primele șase luni și o alimentație echilibrată până la vârsta de cinci ani;
- Spălarea regulată pe mâini și accesul la apă curată și mijloace sanitare;
- Eliminarea poluării aerului din case, în special a fumului provocat de mașini de gaz sau sobe nesigure – această măsură elimină riscul de pneumonie severă.