Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Vaccinarea împotriva pneumoccocului și Haemophilus Influenzae tip B

top-articol
11 Noiembrie 2012


 

În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie marchează pe 12 noiembrie Ziua Mondială a Pneumoniei,  cu scopul de a atrage atenția asupra acestei boli prevenibile care rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, atât la nivel internațional, cât și în România, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. 


 

Cu această ocazie, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenței ridicate a acestei boli în România. Țara noastră se află pe primul loc în lume ca rată de decese provocate de pneumonie, în categoria de vârstă 0-5 ani: în anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală prevenibilă.
Deși 99% dintre decesele din cauza pneumoniei se înregistrează în țările în curs de dezvoltare, România rămâne pe primul loc ca număr de decese în UE, ținând cont că are în continuare cea mai ridicată rată a mortalității infantile din zonă. Se estimează că 50% dintre cazurile de pneumonie care pun în pericol viața copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) și pneumoccoc, boli care pot fi prevenite prin vaccinare.
 

În ghidul său, “Recomandări de vaccinare în pediatrie”, Societatea Română de Pediatrie menționează vaccinarea împotriva pneumoccocului și Haemophilus Influenzae tip B (Hib), ca fiind cea mai eficientă metoda de prevenire.


“Bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate și mortalitate infantilă, iar dintre acestea pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afară de cauzele infecțioase legate de virulența microbiană, un rol important îl au reactivitatea scazută a sugarului și copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomerațiile urbane, instituționalizarea (creșe, gradinițe) și disfuncțiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum și informarea insuficientă a familiilor. De asemenea un factor important îl reprezintă și handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia și malformatiile”, explică Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie. 

bottom-articol
Cat de pregatit este micutul tau pentru viata in colectivitate?
 Societatea Romana de Pediatrie trage un semnal de alarma cu privire
Vaccinarea împotriva varicelei
 Pentru a preintampina izbucnirea unor epidemii, Societatea Romana
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata