Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

O viaţă salvată printr-un gest timp de cinci secunde!

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Ziua Mondială a Hepatitei a fost marcată şi în România prin acţiuni de informare şi sensibilizare în întreaga ţară, organizate de Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), în colaborare cu reprezentanți ai autorităților  locale și naționale, precum și cu sprijin privat.


 

La iniţiativa WHA - World Hepatitis Alliance WHA (Alianţa Mondială pentru Hepatită), punctul central al evenimentelor desfăşurate cu această ocazie s-a concentrat pe manifestările prin care s-a încercat intrarea în Cartea Recordurilor, adunând cât mai multe persoane care să atragă atenţia că hepatita poate fi mai aproape decât conştientizează fiecare dintre noi, ducând mai departe mesajul adaptat după un cunoscut proverb japonez: „Nu văd, nu aud, nu vorbesc” despre acest „rău”, cum este boala hepatică.

 

Astfel, s-au alăturat voluntarilor APAH-RO zeci de clujeni şi peste o sută de bucureşteni, arătând că le pasă de semenii lor aflaţi în suferinţă, dar şi pentru a-i îndemna pe ceilalţi să se testeze. „Poate nu am fost mulţi, dar important este că am reuşit să mobilizăm oameni aflaţi la o simplă plimbare prin parcurile din cele două locaţii în care au avut loc evenimentele de sincronizare, Cluj şi Bucureşti, să-şi aloce câteva minute din timpul lor, pentru o cauză umanitară până la urmă. Spunem asta pentru că gestul lor, preţ de cinci secunde, poate salva o viaţă. O persoană care află din timp că are ficatul bolnav se poate trata. Aşa arată şi statisticile. Nu acelaşi lucru se poate spune în cazul celor care se prezintă la medic în stadii avansate ale bolii, precum ciroza sau cancerul la ficat. Aşadar, vocea fiecăruia înseamnă mult. Le mulțumim tuturor celor care au înțeles acest lucru și ni s-au alăturat”, a declarat preşedinţa APAH-RO, Marinela Debu.

 

Acţiunile APAH-RO din 28 iulie, prin sincronizări la Bucureşti (în Parcul Unirii) şi la Cluj (Piaţa Unirii), precum și prin transmiterea mesajelor campaniei către populație, prin distribuirea de materiale informative, fac parte dintr-un proiect al Alianţei Mondiale pe Hepatite, în care România a intrat alături de alte 23 de ţări din întreaga lume, într-un efort comun pentru a diminua cât mai mult lista victimelor virusurilor hepatice.

 

Pentru că:
„Hepatita e mai aproape decât crezi! Cunoaște-o! Confrunt-o! Și tu ai putea fii una dintre cele 12 persoane afectate de un virus hepatitic. Nu lăsa hepatita să-ți distrugă viața! Testează-te!”

bottom-articol
Cat de pregatit este micutul tau pentru viata in colectivitate?
 Societatea Romana de Pediatrie trage un semnal de alarma cu privire
Vaccinarea împotriva varicelei
 Pentru a preintampina izbucnirea unor epidemii, Societatea Romana
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata