Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Legături periculoase între inimă și creier

top-articol
17 Mai 2012


 

Persoanele care suferă de fibrilație atrială sunt de cinci ori mai predispuse riscului de a avea un accident vascular cerebral. Fibrilația atrială este o aritmie frecventă, care apare în special la persoanele în vârstă.


 

în mod normal, bătăile inimii sunt ritmice. în fibrilația atrială, semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii, numite atrii, să tremure sau să fibrileze. O inimă aflată în fibrilație nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală. Fibrilația atrială crește riscul pentru apariția unui accident vascular cerebral.

 

Inima în fibrilație face ca sângele să se acumuleze la nivelul atriilor. Această acumulare poate duce frecvent la formarea de cheaguri în atrii. Dacă inima pompează acest cheag în circulație, acesta poate ajunge la nivelul creierului. Cheagul poate obstrua fluxul sângelui către creier, determinând producerea unui accident vascular cerebral. De aceea, medicii specialiști recomandă ca marea majoritate a persoanelor cu fibrilație atrială sa fie tratate cu medicamente care împiedică formarea de cheaguri.

 

Fibrilația atrială determină o creștere de 5 ori a riscului de accident vascular cerebral, unu din cinci evenimente de AVC fiind atribuite acestei aritmii, cu un risc mai mare de mortalitate decât accidentul vascular cerebral de altă cauză. Fibrilația atrială constituie un factor major de risc, deoarece până la trei milioane de persoane la nivel mondial suferă ca urmare un accident vascular în fiecare an. Accidentele vasculare cerebrale cauzate de fibrilația atrială pot fi deosebit de periculoase, deoarece cheagurile sunt adesea foarte mari, blocând circulația sângelui prin vasele importante către creier.

 

Spre deosebire de evenimentele de accident vascular de altă cauză, consecințele sunt mult mai severe și mai invalidante, cu probabilitate crescută de deces: 25% mor în prima lună și 50% în primul an. Rata de invaliditate permanentă a celor rămași în viață este de 60%.

bottom-articol
Când ne punem problema că am putea suferi de fibrilație atrială?
 Fibrilatia atriala este frecvent diagnosticată în timpul unor
Principalii factori de risc pentru accidentul vascular cerebral în fibrilația atrială
 O scurtă clasificare a factorilor de risc pentru accidentul
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata