Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Mituri și realități despre boala Alzheimer

top-articol
16 Mai 2012


 

Multe dintre ideile oamenilor privind demențele în general și boala Alzheimer în particular (spre exemplu, referitoare la cine se poate îmbolnăvi sau la felul în care boala afectează aceste persoane) sunt destul de departe de adevăr. Astfel de păreri nu fac de fapt decât să accentueze stigmatizarea, împiedicându-ne să îi înțelegem și să îi ajutăm. Cu cât suntem mai bine informați, cu atât ne va fi mai ușor să facem față realității.


 

1. Pentru că cineva din familie are demență Alzheimer, cu siguranță mă voi îmbolnăvi și eu.

în realitate: Cu toate că factorii genetici au un rol în apariția demenței Alzheimer, doar o mică parte dintre cazuri (3%) sunt familiale. De cele mai multe ori însă, nu se poate identifica o singură cauză a bolii. Cât de importanți sunt factorii genetici? Este o întrebare la care se caută încă răspuns.

 

2. Demența Alzheimer este o boală care afectează doar bătrânii.

în realitate: Cu toate că vârsta este cel mai important factor de risc pentru demența Alzheimer, nu toate persoanele afectate sunt foarte în vârstă. Uneori, boala se manifestă și la 40-50 de ani. Cel mai important lucru pe care trebuie să îl înțelegem este că demența Alzheimer nu este o consecință normală a îmbătrânirii.

 

3. Demența Alzheimer se poate vindeca.

în realitate: Nu există în prezent nici un tratament disponibil care să poată vindeca demența Alzheimer. Există însă o serie de medicamente care pot fi foarte eficiente în a ameliora simptomele și în a reduce ritmul de progresie a bolii, îmbunătățind calitatea vieții persoanelor afectate și a familiilor acestora.

 

4. Tulburările de memorie înseamnă demență Alzheimer.

în realitate: Multe persoane au tulburări de memorie, dar aceasta nu înseamnă în mod obligatoriu că este vorba despre boala Alzheimer. Tulburările de memorie pot avea foarte multe cauze, de aceea este bine să vă adresați medicului atunci când ele afectează viața de zi cu zi și sunt însoțite de probleme ale gândirii și raționamentului sau de modificări ale capacității de comunicare.

 

5. Demența Alzheimer este cauzată de aluminiu.

în realitate: Cu toate că legătura dintre aluminiu și demența Alzheimer este intens studiată, nu se poate spune cu certitudine că există o relație cauzală clară. Boala este de fapt rezultatul asocierii mai multor cauze, genetice și de mediu.

 

6. Putem preveni demența Alzheimer.

în realitate: întrucât cauza exactă a demenței Alzheimer nu este încă cunoscută, nu se poate spune cu certitudine că boala poate fi prevenită. Există însă dovezi în ceea ce privește anumite măsuri care pot fi luate pentru a reduce riscul apariției ei. Aceste măsuri se referă în primul rând la un mod de viață cât mai sănătos și activ, atât fizic cât și intelectual.

 

7. Suplimentele vitaminice și medicamentele care îmbunătățesc memoria pot preveni demența Alzheimer.

în realitate: Eficiența unor substanțe precum vitamina E, vitamina D sau gingko biloba în prevenirea bolii Alzheimer a fost evaluată în cadrul a numeroase studii. Rezultatele nu sunt însă deocamdată foarte concludente.

 

8. Dacă am boala Alzheimer, viața mea nu mai are nici un sens.

în realitate: Multe persoane cu boala Alzheimer au o viață activă și nu se simt ca și cum rolul lor s-ar fi încheiat. Stabilirea diagnosticului și începerea tratamentului cât mai devreme pot fi de ajutor în acest sens. Este de asemenea important sprijinul acordat de către persoanele apropiate pe parcursul progresiei bolii.

 

9. Toți bolnavii cu demență Alzheimer devin violenți și agresivi.

în realitate: Demența Alzheimer nu se manifestă în mod identic la toate persoanele afectate. Tulburările de memorie și confuzia pe care acestea o provoacă sunt adesea frustrante sau înspăimântătoare pentru bolnav. învățând mai multe despre boală, adaptând mediul în care trăiește persoana respectivă și modul de comunicare cu aceasta, reacțiile agresive pot fi prevenite.

 

10. Persoanele cu demență Alzheimer nu pot înțelege ce se întâmplă în jurul lor.

în realitate: Unele persoane cu demență Alzheimer sunt capabile să înțeleagă ceea ce se întâmplă în jurul lor, altora le este însă mai dificil acest lucru. Este adevărat că boala Alzheimer afectează capacitatea de a comunica și de a înțelege semnificația lucrurilor și evenimentelor, dar nu afectează în mod identic toți bolnavii. Atunci când presupunem că ei nu își dau seama de ceea ce se întâmplă în jurul lor, îi putem jigni, deși nu avem această intenție. Nu trebuie să uităm că un bolnav cu demență Alzheimer rămâne o persoană care are dreptul la demnitate și respect.

bottom-articol
Boala Alzheimer: când este cazul să ne punem întrebări?
 Vi se întâmplă să aveți unele dintre problemele menționate
Cum luptăm ca să prevenim boala Alzheimer?
 Sfaturi utile despre ce ați putea face pentru a vă menține
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata