Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Adenomul de prostata: cât costă analiza PSA

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Hiperplazia benignă de prostată – HBP sau adenomul de prostată este o boală ce determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare si poate avea un impact  negativ asupra vieţii intime, dar şi asupra celei sociale. Adenomul de prostată apare la jumătate dintre bărbaţii cu vârsta între 50 şi 61 de ani şi la 90% dintre bărbaţii cu vârsta între 81 şi 90 de ani.


 

Dintre bărbaţii cu HBP moderată, mulţi prezintă simptome deranjante care le influenţează calitatea vieţii, inclusiv întreruperi ale somnului, limitări ale activităţilor zilnice din cauza unei necesităţi frecvente şi imperioase de urinare, cu impact negativ asupra relaţiilor intime, anxietate şi mai ales teamă de intervenţia chirurgicală. Mai mult, bărbaţii care au dezvoltat HBP severă pot prezenta complicaţii pe termen lung, precum retenţia acută de urină, care impune, în cazul multor pacienţi, tratament invaziv, asociat, la rândul său, cu riscuri anestezico-chirurgicale.

 

Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru  HBP (hiperplazie benignă de prostată), potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Totodata, din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar (Sursa: ARU).  Mai mult, în fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiaşi surse. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, în contextul în care, anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la nivel mondial, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar.


Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un “dat al vârstei”.  Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 RON și este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

bottom-articol
Nu exista articole similare.
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata