Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

12 noiembrie, Ziua Mondială a Pneumoniei

top-articol
11 Noiembrie 2012


 

Pneumonia rămâne principala cauză a mortalității infantile în lume și în România


 

În cadrul campaniei “Să protejăm împreună copilăria”, Societatea Română de Pediatrie marchează pe 12 noiembrie Ziua Mondială a Pneumoniei,  cu scopul de a atrage atenția asupra acestei boli prevenibile care rămâne principala cauză de deces la copiii sub 5 ani, atât la nivel internațional, cât și în România, conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății. 

Cu această ocazie, Societatea Română de Pediatrie (SRPED) trage un semnal de alarmă asupra incidenței ridicate a acestei boli în România. Țara noastră se află pe primul loc în lume ca rată de decese provocate de pneumonie, în categoria de vârstă 0-5 ani: în anul 2010, 29% dintre cazurile de mortalitate infantilă au fost cauzate de această boală prevenibilă.

Deși 99% dintre decesele din cauza pneumoniei se înregistrează în țările în curs de dezvoltare, România rămâne pe primul loc ca număr de decese în UE, ținând cont că are în continuare cea mai ridicată rată a mortalității infantile din zonă. Se estimează că 50% dintre cazurile de pneumonie care pun în pericol viața copiilor sunt provocate de bacteriile Hib (Haemophilus influenzae tip b) și pneumoccoc, boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

 

În ghidul său, “Recomandări de vaccinare în pediatrie”, Societatea Română de Pediatrie menționează vaccinarea împotriva pneumoccocului și Haemophilus Influenzae tip B (Hib), ca fiind cea mai eficientă metoda de prevenire

“Bolile respiratorii reprezintă prima cauză de morbiditate și mortalitate infantilă, iar dintre acestea pneumonia este responsabilă de majoritatea deceselor. În afară de cauzele infecțioase legate de virulența microbiană, un rol important îl au reactivitatea scazută a sugarului și copilului mic, nivelul socio-economic precar, la care se adaugă aglomerațiile urbane, instituționalizarea (creșe, gradinițe) și disfuncțiile existente din punct de vedere epidemiologic, precum și informarea insuficientă a familiilor. De asemenea un factor important îl reprezintă și handicapurile biologice: prematuritatea, distrofia, anemia și malformatiile”, explică Prof. Dr. Marin Burlea, Președintele Societății Române de Pediatrie

Cu ocazia Zilei Mondiale a Pneumoniei, SRPED se alatură organismelor internaționale pentru a sublinia importanța respectării unor reguli simple și accesibile pentru prevenirea sau tratarea bolii precum și necesitatea ca părinții să poată recunoaște semnele de pericol ale bolii.

 

„Încă din 2006, OMS și UNICEF, prin lansarea raportului Pneumonia, ucigașul uitat al copiilor, atrăgeau atenția că în lume doar unul din 5 părinți (sau îngrijitori ai copiilor) cunosc semnele de pericol ale pneumoniei (respirație dificilă, tuse, febră, dureri de cap, frison, pierderea poftei de mâncare, convulsii etc.) și doar jumătate dintre copiii bolnavi de pneumonie primesc îngrijiri medicale. Intervenții eficiente pentru reducerea deceselor din cauza pneumoniei sunt disponibile dar ajung la prea puțini copii. Ca răspuns la această situație a fost elaborat Planul Global de Acțiune  pentru Prevenirea și Controlul Pneumoniei ale cărui ținte până în 2015 sunt: 90% acoperire cu vaccin relevant, 90% acces la tratament corespunzător, 90% acoperire cu alimentație exclusivă prin alăptare la sân în primele 6 luni de viață. Sperăm ca prin această campanie să îmbunătățim cunoștințele despre această boală neglijată pentru a reduce decesele copiilor prin pneumonie”, declară Victor Olsavsky, reprezentatul Organizației Mondiale a Sănătății în România.  

 

Astfel, Societatea Română de Pediatrie recomandă părinților ca măsuri de protecție:

 

Vaccinarea rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție. Potrivit OMS, vaccinurile pneumococice conjugate sunt aprobate pentru imunizarea în vederea prevenirii bolilor invazive, a pneumoniei (aprobarea fiind diferită de la țară la țară, în funcție de opinia agențiilor de reglementare) la sugari și copii, de la 6 săptămâni de viață până la 5 ani. 

În România, vaccinarea anti-pneumococ este disponibilă de mai mult timp pentru a crește protecția împotriva bolilor pneumococice invazive și non-invazive - câteva zeci de mii de copii fiind imunizați până acum împotriva efectelor pneumococului. În România, costul vaccinării împotriva pneumococului este suportat însă de către părinți, în timp ce multe dintre țările din vecinatatea României, cum sunt de exemplu Bulgaria, Polonia sau Grecia, au inclus deja vaccinarea anti-pneumococ în programele naţionale. 

 

Conform raportului epidemiologic al OMS, publicat în ianuarie 2012, introducerea vaccinării împotriva infecţiei cu pneumococ a dus la un declin al bolilor pneumococice invazive (pneumonie, meningită, bacteriemie) la copiii sub 5 ani, precum şi cei de peste 5 ani, în toate centrele în care s-a desfăşurat analiza.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata