Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

60% dintre părinţi administrează medicamente copiilor, fără recomandarea medicului

top-articol
16 Mai 2012


 

Peste 60% dintre părinți dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului, conform unui studiu efectuat în luna martie de Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM). Studiul relevă comportamentul părinților legat de automedicație, când vine vorba despre copiii lor, și are în vedere cele mai frecvente boli pentru care se dau medicamente copiilor fără sfatul medicului, tipurile de medicamente cel mai des administrate de către părinti sau cele mai invocate motive pentru care părintii ajung la acest gest.


 

Studiul face parte din campania de responsabilitate socială „Medicamentele nu sunt bomboane”, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

în ceea ce priveşte afecţiunile pe care părinţii aleg să le trateze fără a consulta un medic, răceala şi gripa se află pe primul loc. Peste 50% dintre părinţi au declarat că în ultimele 6 luni au dat medicamente celui mic fără un consult medical pentru simptome precum: tuse, febră, nas înfundat sau dureri în gât.

,,Automedicaţia este însoţită de foarte multe riscuri, mai ales în cazul copiilor, iar faptul că peste jumătate dintre părinţii intervievaţi au apelat la automedicaţie transformă acest fenomen într-o problemă de sănătate publică. Studiul ne-a arătat că deşi unii părinţi sunt conştienţi de implicaţiile automedicaţiei, nu corelează administrarea după bunul plac a medicamentelor cu riscul real al efectelor adverse. Noi vrem să tragem un semnal de alarmă, să le transmitem părinţilor mesajul că medicamentele trebuie tratate cu seriozitate si prin urmare administrarea lor trebuie să se facă doar sub supraveghere medicală”, a declarat Cristian Luţan - Director Executiv Adjunct ARPIM.

Din dorinţa de a proteja sistemul imunitar al celui mic, peste 61% dintre părinti au dat vitamine preventiv copilului fără a lua legătura cu medicul pediatru. Analgezicele, antitusivele şi antibioticele sunt alte categorii de medicamente pe care părinţii le administrează celor mici fără a cere sfatul unui specialist.

Din studiul realizat de ARPIM, cel mai invocat motiv pentru carepărinţii nu merg la medic mereu este experienţa anterioară. Astfel că, părintii aplică acelasi tratament recomandat cândva de medic pentru simptome ale copilului aparent similare din prezent – 74% din cei intervievati au răspuns acest lucru. Celelalte motive pentru care părintii aleg să dea medicamente copiilor fără recomandarea medicului sunt: lipsa timpului si faptul că, după părerea lor, stiu deja ce medicamente le sunt benefice copiilor lor. în plus, părinţii nu înţeleg care sunt efectele negative ale automedicaţiei şi cât de mare este riscul apariţiei efectelor adverse.

,,Acest studiu ne-a oferit fundamentul pentru lansarea campaniei de responsabilitate socială Medicamentele nu sunt bomboane. Campania se va desfăşura în perioada aprilie – decembrie 2012 şi se adresează tuturor părinţilor, bunicilor si în general celor care se ocupă de creşterea unui copil. Ne vom întâlni cu acestia pe tot parcursul anului, în cadrul evenimentelor pe care le vom desfăsura, dar îi invităm să acceseze si pagina online medicamentelenusuntbomboane.ro pentru mai multe informatii despre fenomenul automedicaţiei”, a adăugat Cristian Luţan.

Conform studiului, femeile cu studii superioare si vârsta între 30 si 49 de ani sunt mai predispuse să ofere medicamente copiilor fără să meargă înainte la un consult medical, fenomenul fiind mai des întâlnit în rândul mamelor care au copii cu vârsta peste 6 ani.

Studiul a fost realizat de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM), în colaborare cu firma de cercetare de piaţă Unlock Market Research, la nivel urban, naţional, pe un numar de 601 respondenti, cu o marjă de eroare de 4%.
bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata