Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

80% dintre bolnavii cu Alzheimer din România rămân nediagnosticați

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Conform Societății Române Alzheimer, în România sunt aproximativ 200.000 persoane cu această afecțiune, dintre care doar 35.000 diagnosticate.     


 

În țara noastră boala Alzheimer este inclusă într-un program al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) - G16 -  care asigură accesul la terapie după un protocol care trebuie să respecte următorii pași: bolnavului i se stabilește tratamentul de către medic; medicul care a diagnosticat Demența Alzheimer, Demența vasculară sau mixtă va întocmi un referat de justificare a recomandării medicației specifice. Acest document, împreuna cu alte documente specificate de autoritatea publică vor fi depuse la comisia de aprobare a medicației gratuite. Dupa primirea aprobării, medicul va putea prescrie lunar medicația necesară fiecărui pacient. Medicația este decontată în proporție de 100% de către CNAS.


Cauza exactă a demenţei Alzheimer nu este încă cunoscută, de aceea boala nu poate fi prevenită. Există însă dovezi care afirmă că un stil de viaţă cât mai sănătos şi activ poate reduce riscul apariţiei acestei boli. În ceea ce privește tratamentele, existǎ medicamente care pot influenţa în mod favorabil evoluţia demenţei. Sunt unele simptome care pot fi ameliorate, iar progresia bolii poate fi încetinitǎ, dar nu existǎ medicamente care sǎ vindece complet demenţa.

 

“Știm că pacienții cu Alzheimer își pun speranțele în tratamentele noi. În prezent cercetătorii americani au in diferite stadii de cercetare sau aprobare de către FDA posibile viitoare medicamente care să fie aduse pe piață anii următori. Numărul acestora atinge 100. E un angajament puternic la nivel mondial în lupta împotriva acestei boli, mai ales că în fiecare posibil medicament aflat în cercetare se investește în medie 1 mld $ și se petrec peste 10 ani de muncă în laboratoare.

 

De cealaltă parte, este o îngrijorare a guvernelor la nivel mondial. Dacă cercetările nu vor face progrese în curând, în anul 2050 costurile cu bolnavii de Alzheimer vor atinge 1.08 trilioane $. Este o sumă imensă, mai mare decat bugetul Departamentului Apărării al SUA”, afirmă Dan Zaharescu – Director Executiv ARPIM (Asociația Producătorilor Internaționali de Medicamente).

 

Boala Alzheimer se situează pe locul 6 ca și cauză a deceselor în SUA și se estimează că afectează mai mult de 5 milioane de persoane. La nivel mondial, în 2010, se estima că existau 35.6 milioane de persoane afectate de această boală, iar numărul se va dubla la fiecare 20 de ani, ajungând la 65.7 milioane în 2030. Costurile globale asociate acestei boli sunt de aproximativ 1% din GDP global în 2010 - mai mult de 600 mld USD. Aceste costuri includ costurile asociate îngrijirii acestor pacienți, îngrijiri acordate fie în instituții specializate (cămine, sanatorii), fie informale.

 

Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență și este o boală neurodegenerativă care, contrar opiniei publice, nu este urmararea firească a îmbătrânirii. 

 

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata