Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Tu știi de vârstă au plămânii tăi?

top-articol
15 Noiembrie 2012


 

Românii își pot verifica gratuit starea de sănătate a plămânilor cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (bronhopenumopatie obstructivă cronică), aniversată la nivel mondial pe 14 noiembrie. Pe 17 și 18 noiembrie, medici pneumologi vor realiza spirometrii gratuite în 10 locații din Galeriile Real din toată țara: București Est, Constanța 2, Pitești, Suceava, Arad, Baia Mare, Galați, Cluj, Timișoara 1 și Oradea 1. Lista completă a locațiilor poate fi găsită www.desprebpoc.ro.


 

 

Cei care vor fi depistați cu probleme respiratorii vor primi un cupon, cu care se pot prezenta ulterior la medicul specialist, pentru mai multe investigații. Cuponul este valabil până la sfârșitul lunii noiembrie, iar lista medicilor specialiști care sunt implicați în această campanie și care vor consulta pacienții în baza cuponului primit cu ocazia testării gratuite din Galeriile Real, este dipsonibilă pe www.desprebpoc.ro .

"Le recomand tuturor românilor, în special celor care fumează și care își încep ziua cu așa-zisa tuse a fumătorului, să își facă o spirometrie gratuită în aceste zile, pentru a putea acționa din timp, în cazul în care se depistează vreo problemă. Testul durează doar câteva minute, nu doare și nu necesită efort, iar rezultatul se dă pe loc." spune Prof. Dr. Florin Mihălțan, Președintele Societății Române de Pneumologie.

 

BPOC va fi a treia cauză de deces din lume

BPOC este o afecțiune cronică pulmonară cu prevalență în continuă creștere, care se manifestă prin dispnee (senzația de sufocare), tuse cronică și alte probleme respiratorii.

Această boală afectează 210 milioane de oameni în întreaga lume și ucide până la trei milioane de oameni pe an. BPOC este o boală care a fost neglijată multă vreme, dar care, în următorii zece ani, va deveni a treia cauză de deces în lume, depășind alte afecțiuni mai cunoscute publicului larg, precum diabetul zaharat. 

În România, conform unui studiu realizat în 2008 de Societatea Română de Pneumologie și CPSS, există cel putin un milion de cazuri de BPOC, iar accesul la serviciile medicale existente este în continuare redus (mai puțin de 50% din pacienți beneficiaseră de o spirometrie în ultimul an).

La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Alți factori de risc sunt: pulberile industriale, noxele chimice existente, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd).

 

Despre spirometrie

Spirometria este nedureroasă și seamană cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care poliţiştii o fac şoferilor.

Pacientul trebuie să:

 

Ghidul European GOLD şi ghidul național GLOBO recomandă spirometria tuturor persoanelor care sunt expuse riscului de a face BPOC.  Adică tuturor persoanelor care:

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata