Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Celule stem: o nouă metodă de înghețare, în curând disponibilă în România

top-articol
13 Februarie 2013


 

 

Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franţa) au implementat o metodă nouă pentru multiplicarea celulelor stem procesate din sângele ombilical, pentru a se putea obţine cantitatea necesară unui transplant. Această metodă se aplică înainte de stocare.


 

 

Dr. Ivanovic şi colegii săi (Etablissement Français du Sang Aquitaine-Limousin), împreună cu o echipă de cercetători de la Cryo-Save, au demonstrat că celulele stem multiplicate pot fi îngheţate şi dezgheţate fără a fi afectată calitatea lor. Acesta este un pas important pentru succesul transplanturilor de celule stem la pacienţii pentru care sunt disponibile prea puţine celule stem.

 

Succesul unui astfel de transplant este asigurat de un număr cât mai mare de celule. Uneori, cantitatea celulelor stem recoltate din sângele ombilical poate fi insuficientă pentru a îndeplini această cerinţă. 

 

Românii care optează pentru un contract de recoltare la Cryo-Save, pot beneficia de această metodă revoluţionară de multiplicare înainte de îngheţare a celulelor stem prelevate, în curând. Toate probele de celule stem din sânge recoltate din Romania şi stocate la Banca Cryo-Save sunt viabile, în timp ce, numai  în anul  2011 băncile româneşti au raportat oficial 1.175 de probe distruse şi deocamdată nicio probă eliberată. 

 

Celule stem din sângele ombilical pentru transplanturi de celule

Sângele ombilical este un depozit important de celule stem. Acestea sunt speciale deoarece se pot transforma în diferite tipuri de celule umane, inclusiv în celule specifice sângelui, nervilor sau pielii. Această posibilitate este utilizată deja în tratarea unor afecţiuni grave, inclusiv în cazul anumitor tipuri de leucemie. Banca Cryo-Save a eliberat deja peste 100 de probe, în clinici din Europa si USA.

 

Terapia cu celule stem necesită cantităţi mari de celule stem

În anumite cazuri, numărul de celule stem procesate din sângele ombilical este prea mic pentru un transplant. O transplantare dublă de celule stem, recoltate din sângele ombilical în combinaţie cu celule stem recoltate din măduvă, poate oferi soluţii alternative. Recoltarea celulelor stem din măduvă este însă o procedură foarte dureroasă, costisitoare şi periculoasă pentru pacient, iar găsirea unui donator compatibil se poate dovedi a fi destul de dificilă. 

 

Calitatea celulelor stem multiplicate, îngheţate şi dezgheţate este nemodificată

Cercetătorii de la Etablissement Français du Sang, Aquitaine-Limousin (Franţa) pot multiplica celulele stem recoltate pentru a obţine cantitatea necesară transplantului. Acest lucru înseamnă că o procedură optimă de îngheţare/dezgheţare este esenţială, dacă celulele multiplicate sunt administrate  unui pacient bolnav aflat în într-un stadiu avansat.

 

Savanţii de la Cryo-Save au colaborat în cadrul acestui studiu pentru determinarea condiţiilor specifice în care celulele stem hematopoietice multiplicate trebuie îngheţate, astfel încât să poată fi recuperate cu succes după dezgheţare şi folosite într-un transplant mai târziu, având garanţia calităţii şi o şansă ridicată de acceptare a grefei. Noua tehnică de crio-conservare are rezultate mult mai bune în recuperarea celulelor stem multiplicate în comparaţie cu agenţii standard de protecţie. Procedura de multiplicare-îngheţare-dezgheţare are ca rezultat un numar suficient de celule stem pentru un transplant,  crescând astfel disponibilitatea utilizarii sângelui ombilical de catre pacienţi şi reducând costurile necesare tratamentului  în cazul dublei transplantări.

 

În prezent testările clinice efectuate acestei proceduri reprezintă următorul pas major în dezvoltarea protocolului standard pentru multiplicarea celulelor stem recoltate din sângele ombilical. 

 
bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata