Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Coalitia globala pentru eradicarea bolilor tropicale neglijate prezinta raportul

top-articol
25 Ianuarie 2013


 

Intitulat “De la Promisiuni la Progrese”, raportul publicat la un an de la semnarea Declaratiei de la Londra privind bolile tropicale neglijate (NTD) prezinta inregistrarea unor succese importante in vederea indeplinirii obiectivelor de a controla sau eradica aceste boli pana in 2020.


 

Partenerii globali impotriva bolilor tropicale neglijate (NTD) au inregistrat progrese importante in ultimii ani: mai mult de 40 de tari catre care s-au transmis planuri detaliate privind controlul sau eradicarea acestor boli, precum si companii farmaceutice mari care au donat mai bine de 1 miliard de doze de tratament pentru a acoperi in proportie de 100% nevoia de medicamente pentru tarile endemice. Aceste realizari sunt subliniate in cadrul raportului „De la Promisiuni la Progrese” (From Promises to Progress), publicat pentru a marca un an de la semnarea Declaratiei de la Londra (London Declaration), care a reunit parteneri din mediul privat si din sectorul public sub umbrela unui obiectiv comun, acela de a controla si elimina, pana in 2020, 10 boli tropicale neglijate.

 

„Perspectivele succesului nu au fost niciodata atat de puternice precum sunt acum”, a spus Dr. Margaret Chan, Director General al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS). Multe milioane de oameni sunt eliberate din mizeria si starea de invaliditate care au tinut prizoniere popoare de-a lungul secolelor. Cu toate acestea, progresele inregistrate recent au scos la iveala nevoi fara precedent: strategii de control mai nuantate si instrumente tehnice noi”.

 

Eforturile de colaborare dintre organizatiile din sectorul public si cel privat au avut ca rezultat succese majore in ceea ce priveste combaterea NTD, un grup de boli care ii afecteaza in mod disproportionat pe cei care traiesc in saracie, care desfigureaza si genereaza retragerea din activitate a mai mult de 1 miliard de oameni din 149 de tari si comunitati. Realizarile importante inregistrate in 2012 includ:
 

 

OMS a lansat recent cel de-al doilea raport privind NTD – „Sustaining the Drive to Overcome the Global Impact of Neglected Tropical Diseases” – care prezinta modalitatile de realizare a obiectivelor pentru 2020, identifica provocarile si planurile pentru fiecare boala tropicala neglijata. Impreuna, cele doua rapoarte ofera o metoda comuna utila comunitatii NTD.

 

Pentru a-si coordona eforturile si a urmari progresele inregistrate, partenerii au dezvoltat un raport care urmareste modul de realizare a angajamentelor Declaratiei de la Londra. Lansat in acelasi timp cu documentul „De la Promisiuni la Progrese”, raportul Declaratiei de la Londra cuprinde progresele inregistrate pana in prezent, zonele in care trebuie intensificate eforturile in vederea atingerii obiectivelor stabilite pentru 2020. In plus, cele doua rapoarte stabilesc criterii de referinta pentru inregistrarea reusitelor in 2013 si ajuta la stabilirea unei traiectorii catre atingerea obiectivelor in 2020.

 

„Un succes remarcabil impotriva bolilor tropicale neglijate poate fi inregistrat doar printr-o colaborare intre diferite sectoare: guverne, sponsori, reprezentanti ai industriei si ONG-uri”, a declarat Simon Bush, Presedintele Retelei NGDO pentru Bolile Tropicale Neglijate. „Observand cum comunitatea NTD depune eforturi enorme pentru a extinde tratamentele necesare, sunt increzator ca vom reusi sa scapam lumea de unele dintre cele mai grave boli”.

 

In plus fata de prezentarea realizarilor impotriva NTD, raportul „de la Promisiuni la Progrese” identifica si cateva lacune. Analizele preliminarii  arata un decalaj de finantare anuala de 300 milioane dolari pentru implementarea proiectelor, care impiedica desfasurarea celor mai imporante initiative si pune in pericol viata a milioane de oameni. De aceea, partenerii trebuie sa consolideze capacitatea de implementare in tarile endemice pentru bolile tropicale neglijate, incluzand realizarea de investitii in crearea hartii bolilor si intensificarea activitatii de cercetare si dezvoltare de noi instrumente pentru a detecta , trata si preveni aceste afectiuni. Pentru a obtine schimbari durabile si pentru a aborda direct cauzele acestor boli, comunitatea NTD va trebui sa colaboreze cu sectoare precum apa, salubritatea si educatia.

 

Ca o dovada a angajamentului privind abordarea acestor lacune, aproape 500 de parteneri si grupuri de interes din diverse domenii s-au intalnit in luna noiembrie 2012 la sediul Bancii Mondiale pentru a discuta cum pot face fata provocarilor si pentru a reproduce cele mai bune practici in toate ariile terapeutice si toate tarile.

 

„Prin sustinerea Declaratiei de la Londra, anul trecut, un grup extins de parteneri s-au angajat sa dubleze eforturile noastre pentru a controla sau eradica bolile tropicale neglijate pana la sfarsitul secolului. Anul acesta, am vazut aceste cuvinte traduse in actiuni”, a spus Trevor Mundel, Presedintele Programului de Sanatate Globala din cadrul Fundatiei Bill & Melinda Gates. „Muncind impreuna, suntem pe drumul prin care vom proteja milioane de oameni in fata dizabilitatilor, a multilarii si mortii”.

 

„De la promisiuni la progrese” este prima editie a raportului anual privind angajamentul global pentru controlarea si eradicarea NTD. Textul integral al acestui raport si raportului de tip scorecard, precum si mai multe informatii despre lupta impotriva bolilor tropicale neglijate, pot fi gasite aici www.unitingtocombatntds.org.

 

Coalitia pentru combaterea bolilor tropicale neglijate - resprezinta un grup de organizatii angajate in realizarea obiectivelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii  de a controla sau eradica 10 boli tropicale neglijate pana in 2020. Coalitia isi propune trasarea unui nou curs catre sanatatea si sustenabilitatea celor mai sarace comunitati din lume. Organizatiile afiliate au semnat Declaratia de la Londra in privinta NTD, care a fost lansata in ianuarie 2012. Dezbaterea poate fi urmarita aici Declaratia de la Londra

 

GlaxoSmithKline - una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, al carei portofoliu are la baza o substantiala activitate de cercetare si dezvoltare. GlaxoSmithKline se dedica imbunatatirii calitatii vietii oamenilor, ajutandu-i sa realizeze mai multe, sa se simta mai bine si sa traiasca mai mult.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata