Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Proiectul „Copiii prețioși”, dedicat copiilor născuți de mame infectate cu HIV

top-articol
23 Septembrie 2012


 

GlaxoSmithKline (GSK) România se alătură începând din luna august proiectului ”Copiii prețioși”, desfășurat de Fundația Baylor România, dedicat copiilor născuţi de mame infectate cu HIV. GSK va sprijini Fundația cu jumătate din suma necesară desfășurării activității timp de un an de zile.


 

Programul ”Copiii prețioși” urmărește să faciliteze accesul la servicii medicale pentru tinerele însărcinate infectate cu HIV sau expuse la virus, să îmbunătăţească sau să mențină o stare adecvată de sănătate a acestora şi totodată să asigure un nivel cel puțin minim de îngrijire pentru nou-născuții expuși la HIV, respectiv sa prevină problemele de sănătate și sociale ale copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani, expuși la HIV.


Riscul transmiterii HIV de la mamă la copil în timpul sarcinii și ulterior, prin naștere și alăptare, este de aproximativ 40-45% în absența tratamentului profilactic și a îngrijirii medicale și psihosociale. Pe de altă parte, atunci când pacientele au acces la servicii medicale de calitate, acestea pot naște copii sănătoși, rata de transmitere scăzând sub 5%. Conform unui raport recent al Comisiei Naționale SIDA, în România, rata de transmitere a bolii de la mamă la copil este de 19%, iar cauzele sunt lipsa unui diagnostic în timp util, lipsa serviciilor, lipsa tratamentelor profilactice.
Fundația Baylor susține unicul centru de Excelență Clinică HIV din țară, la Constanța, în același timp singurul ce poate raporta o rată de transmitere a HIV mai mică de 2%. Pentru că primul pas în prevenirea transmiterii este depistarea infecției, 20.000 de persoane au fost testate la Baylor, din 2007 până în 2011, iar cele depistate ca fiind seropozitive au rămas sub supravegherea Fundației.
Beneficiarii programului ”Copiii prețioși”, sprijinit de GSK, vor fi 59 de mame sau tinere însărcinate, infectate cu HIV și 1631 de copiii născuți de mame infectate cu HIV în perioada 2005-2013.


”Susținerea financiară a partenerilor este foarte importantă pentru noi, având în vedere că numărul de sarcini pe care le supraveghem s-a dublat de la un an la altul, iar capacitatea noastră de răspuns este limitată. Serviciile oferite de Baylor sunt unice în România – Centrul nostru de Excelență este singurul care poate raporta o rată de transmitere a bolii de la mamă seropozitivă la copil de sub 2% - din 2005, doar 2 copii din 120 născuți sub supravegherea clinicii fiind seropozitivi. Obiectivul nostru este de a menține această cifră constantă, deși numărul de sarcini la pacientele tinere este în creștere”, a declarat Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor.

Programul include ajutor medical și consiliere psihosocială pentru tinerele însărcinate, vizite la domiciliu din partea echipei medicale și educație în ceea ce privește viața de mamă pentru beneficiarele proiectului. De asemenea, se asigură monitorizarea aderenței la terapia antiretrovirală a mamei și controale medicale regulate, alături de suport material: hrană pentru femeile însărcinate și bebeluși, transport la clinică, produse de igienă pentru îngrijirea copilului, cheltuieli medicale, inclusiv medicamente, precum și clarificarea situației lor legale (actele nou-născutului, înscrierea la medicul de familie, înscrierea în programul de vaccinare).

”Suntem impresionați de activitatea Baylor în România și de rezultatele pe care le au. Nu cred că exagerez dacă spun că fac mici miracole de fiecare dată când un copil se naște sănătos sub supravegherea lor. În prezent, în România trăiesc peste 11000 de pacienți cu HIV/SIDA, peste jumătate având vârste cuprinse între 20 și 29 de ani, iar contribuția Baylor la stoparea transmiterii virusului de la mamă la copil în acest context este esențială. Ne bucurăm că putem fi parteneri ai proiectului și dorim să le oferim sprijin pe termen lung”, a declarat Pascal Prigent, directorul general al GSK România.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata