Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Crosul Seniorilor, organizat cu ocazia „Săptămânii Europene a Urologiei 2012”

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Peste 150  de persoane au participat la Crosul Seniorilor organizat în parcul IOR din Bucureşti de către Asociaţia Româna de Urologie (ARU), cu sprijinul Primăriei Sectorului 3 şi GlaxoSmithKline (GSK), alături de partenerii media, RoClub Maraton şi Centrul de Nutriţie Superfit. Dintre aceştia, 60 de persoane s-au înscris la Cros. Crosul Seniorilor, organizat cu ocazia „Săptămânii Europene a Urologiei 2012”, face parte din campania de informare şi educare a populaţiei în privinţa problemelor induse de afecţiunile prostatei, precum şi despre necesitatea stringentă a controlului medical și a tratării corecte a acestor afecțiuni.

 

 

 

Startul crosului s-a facut din zona ESPLANADA (intrarea în parc din intersecţia străzilor Baba Novac cu Câmpia Libertăţii), participanţii urmând un traseu de aproximativ 3,14 km. Atât participanții la cros, cât și celelalte persoane prezente la eveniment au avut ocazia să discute cu medicii despre simptomele aferente afecțiunilor prostatei și despre potenţialele pericole generate de  ignorarea simptomelor. De asemenea, toți bărbații care au participat la cros au avut acces la o consultaţie gratuită asigurată de medicii urologi prezenţi la eveniment.

 

Un număr foarte mare de bărbaţi suferă de afecţiuni ale prostatei. În România, din cei 3 milioane de bărbaţi de peste 50 ani, în jur de 900.000 manifestă simptome sugestive pentru  HBP (hiperplazie benignă de prostată), potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Totodata, din cei 900.000 de români care manifestă HBP, doar 200.000 se tratează lunar (Sursa: ARU).  Mai mult, în fiecare an, în România, apar în jur de 45.000 de noi cazuri de HBP, conform aceleiaşi surse. Situația este cu atât mai îngrijorătoare, în contextul în care, anual, mor aproximativ 250.000 de bărbaţi din cauza cancerului de prostată, în întreaga lume. Cancerul de prostată este a doua cauză de deces la nivel mondial, locul întâi fiind ocupat de cancerul pulmonar. 

Deşi, în ultimii ani, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu boli ale prostatei a crescut, mulţi bărbaţi aleg să nu discute despre problemele lor cu medicii sau cu familia, nu urmează niciun tratament, considerând că aceste simptome sunt un “dat al vârstei”.  Mai mult, doar 50% dintre românii care suferă de HBP fac anual testul PSA (antigenul specific prostatic) care depistează precoce cancerul de prostată. PSA-ul costa în jur de 20-30 RON și este decontat dacă există trimitere de la medicul specialist.

 

Obiectivul Asociației Române de Urologie este de a informa cât mai mulţi potenţiali pacienţi despre incidenţa şi gravitatea bolilor prostatice, în încercarea de a diagnostica precoce aceste boli şi, astfel, de a evita complicaţiile redutabile ce pot apărea în timp. „Netratată, hiperplazia benignă de prostată se poate transforma, în timp, în cancer. Cazurile maligne pot apărea chiar şi în jurul vârstei de 40 ani, iar boala se agravează odată cu vârsta. În acest context, controlul periodic poate juca un rol vital pentru pacient”, precizează prof. dr. Ioanel Sinescu, preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata