Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Despre poliartrita reumatoida, prin artă

top-articol
09 Octombrie 2012


 

 

Arta și medicina se intersectează în expoziția MOTION | EMOTION ce reunește lucrările a 12 artiști români care au dat curs invitației adresate de Pfizer România de a întâlni medici și pacienți care suferă de poliatrită reumatoidă pentru a realiza lucrări inspirate din poveștile de viață ale acestora, în cadrul campaniei InspirART- Emoții articulate. 

 

 

 

Sorin Ilfoveanu, Laura Covaci, Francisc Chiuariu, Valeriu Mladin, Alexandru Rădvan și Mihai Zgondoiu (București) și Radu Pulbere, Ioana Antoniu, Radu Șerban, Călin Stegerean, Mihaela Gorcea și Valentin Codoiu (Cluj-Napoca) expun în perioada 10 -13 octombrie la AnnART Gallery din capitală, partenerul și susținătorul campaniei InspirART - Emoții articulate. Curatorul expoziției este Simona Vilău.

Expoziția marchează lansarea oficială a campaniei de comunicare InspirART - Emoții articulate, ce își propune să reunească lumea pacienților care suferă de poliartrită reumatoidă cu cea a medicilor reumatologi, în vederea articulării experiențelor personale, a obstacolelor și a provocărilor la nivel medical și emoțional prin intermediul artei. Mesajul campaniei este unul simplu: regăsirea frumuseții dinăuntrul fiecărei ființe printr-un proces dinamic de introspecție, dar și de vindecare „asistat, ajutat, provocat” de artă, precum și împărtășirea întregului caleidoscop de emoții pe care o boală cu implicații psihologice atât de intense le are asupra celor care vin în contact direct cu ea.

“Această echipă de artiști, care este una dintre cele mai puternice din arta contemporană românească, va încerca prin această expoziție să apropie lumea de suferință. Nu știu dacă suferința te inspiră, dar cu siguranță arta te ajută să o depășești și să te detașezi de ea. ” – spune Sorin Ilfoveanu, coordonatorul echipei artistice de la București.

Emoționantele și ineditele întâlniri dintre artiști, medici și pacienți au avut loc în luna iulie, succesiv, la București și la Cluj-Napoca unde artiștii au ascultat, au adresat întrebări și au empatizat cu pacienții și cu medicii lor curanți. Cele două întâlniri s-au soldat cu expoziția MOTION | EMOTION ce reunește viziuni diferite și originale asupra subiectului ales, în douăsprezece lucrări sau ansambluri de lucrări bidimensionale (pictură sau desen). Artiștii au căutat să redea senzațiile și emoțiile regăsite în scurtul proces al întâlnirii pacienților care sufera de poliatrita reumatoida sau să surprindă esențialul lanțului vital, format din elementele maladie-terapie-remisie-acceptare. 

 „Suntem onorați să dedicăm lucrările inspirate din această experiență impresionantă celor care suferă de această boală și celor care le sunt alături, făcând prin gestul nostru poate puțin mai vizibile și demne de atenție eforturile care se fac pentru ameliorarea unor suferințe atât de mari.” – spune Radu Pulbere, coordonator artistic al echipei de la Cluj. 

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata