Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Index European pe Hepatita: România, pe locul 25 privitor la screening, tratament şi prevenţie

top-articol
07 Noiembrie 2012


 

România se situează pe locul 25 într-un index ce compară nivelul de screening, tratament şi prevenţie în cele 27 de state ale UE, precum şi în Elveţia, Croaţia şi Norvegia, a anunţat marţi într-o conferinţă de presă Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).


 

Aceasta a arătat că Indexul European de Performanţă în Tratarea Hepatitei, lansat marţi la Bruxelles, indică faptul că performanţa României este lacunară în privinţa accesului la tratament şi a prevenţiei, fiind deficitară şi la capitolul depistare. În timp ce sugarii sunt vaccinaţi în mod curent şi este atinsă o cotă de aproximativ 90% de copii protejaţi împotriva hepatitei, nu există o vaccinare sistematizată a unor grupuri la risc, care sunt cele din sfera prostituţiei sau a consumului de droguri, a spus preşedinta APAH-RO. Analizând rezultatele studiului, o mare parte a infectărilor sunt detectate cu întârziere nu doar în România, ducând la afecţiuni secundare şi la posibilitatea cu atât mai mare ca cei afectaţi să transmită virusul mai departe. De aceea, trebuie pus un accent serios pe prevenţie, pe informare şi testare.

 

 

Conf. dr. Victoria Aramă, de la Institutul "Matei Balş", a susţinut că se impune o evidenţă exactă a persoanelor consumatoare de droguri, pentru a fi monitorizate, întrucât prezintă un risc crescut, iar pentru acest lucru este necesară o mai bună colaborare între ONG-uri, autorităţi, asociaţii. Referitor la listele de aşteptare pentru tratament, conf. dr. Aramă a evidenţiat că acestea au fost micşorate considerabil, însă, din păcate, sunt încă zone din ţară unde listele sunt mari iar acest lucru ţine de casele de asigurări. Dr. Aramă a menţionat printre factorii de risc ai hepatitei sexul neprotejat, manichiura, pedichiura, piercingul, dar o atenţie specială trebuie acordată transmiterii bolii prin utilizarea de droguri injectabile.

 

La rândul său, conf. dr. Gabriel Popescu a afirmat că în prezent comisiile de specialitate analizează ca de anul viitor să fie introduse terapii noi sau să fie extinse recomandările pentru unele medicamente. El a subliniat în legătură cu tripla terapie că trebuie avut în vedere ca prin introducerea unui al treilea medicament să nu apară rezistenţa la tratament. În cazul acestor terapii trebuie o atentă selecţie a pacienţilor, a adăugat specialistul.
Prin dezvoltarea Indexului Hepatitei, Asociaţia Europeană a Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice îşi propune să evidenţieze statelor membre UE necesitatea dezvoltării unor planuri naţionale pentru lupta împotriva hepatitei.

 

 

Estimările arată că peste două milioane de români trăiesc cu hepatită B sau C. În prezent doar 1% dintre cei infectaţi cu virusul hepatitic B au acces la tratament şi sub 1% din cei cu virus hepatitic C. Un sfert din cei cu hepatită cronică C dezvoltă ciroză hepatică iar unul din cinci - cancer hepatic. Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România a lansat marţi platforma Euro Hepatitis Care Index, un instrument menit să ajute pacienţii şi medicii în implementarea unor programe de tratare eficientă a bolilor hepatice.

 

Sursa: AGERPRES

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata