Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Institutul Clinic Fundeni: prima bancă de celule stem hematopoietice într-un spital de stat

top-articol
16 Mai 2012


 

Cunoscut drept cel mai important institut medical din România, Institutul Clinic Fundeni a inaugurat joi, 3 mai 2012, prima bancă de celule stem hematopoietice a unei unităti sanitare de stat, continuând astfel seria de premiere medicale.


 

“Banca de celule hematopoietice asigură condițiile obligatorii pentru procesarea celulelor stem hematopoietice atât pentru pacienții cărora li se efectuează transplantul medular, cât și pentru donatorii voluntari ale căror celule stem vor fi procesate în bancă.  Acesta este un progres pentru un număr mult mai mare de pacienți care se pot trata la standarde europene și în România. Banca de celule stem a costat aproximativ 250.000 de euro, ceea ce înseamnă foarte puțin având în vedere că un pacient care pleacă în străinătate pentru transplant costă statul 100.000 de euro”, a declarat dr. Carmen Orban, managerulInstitutului Clinic Fundeni, în cadrul conferintei de presă organizată cu această ocazie.

La inaugurarea băncii de celule stem hematopietice a participat și ministrul interimar al Sănătății, conf. univ. dr. Ladislau Ritli, care a precizat că ”este o bucurie imensă atât pentru profesioniști, dar mai ales pentru pacienți. Banca beneficiază de adevărate vârfuri de linii tehnologice în domeniu și se adresează pacienților care au nevoie de transplant cu celule stem - vorbim de primitor și de donator, care au aici condițiile de a primi o asistență corespunzătoare”. 

”înființarea băncii de celule stem hematopoietice înseamnă foarte mult pentru Institut și nu reprezintă doar o împlinire profesională, ci și împlinirea unui vis, acela de a veni în beneficiul pacienților prin realizarea transplanturilor medulare în condiții și la standarde europene”, a declarat dr. Alina Tănase, directorul medical al Institutului Clinic Fundeni.

Lansarea acestei bănci vine în contextul în care Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este în curs de finalizare. Aceasta presupune accesul pacienților la celule de la donator neînrudit pentru transplant atât din registrul național cât și din registrele internaționale interconectate la acesta.

“Pentru a fi funcțional, Registrul trebuie să îndeplinească condițiile europene, dar și pe cele internaționale. Noi îndeplinim condițiile pentru a funcționa, însă mai este nevoie de reglementările legislative care să permită funcționarea. Cred că în 30 de zile Registrul ar putea deveni funcțional. Avem deja colaborări cu Registrele din Franța, Cehia”, a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, directorul Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celulele Stem Hematopoietice. 

De asemenea, dr. Victor Zota, reprezentant al Agenției Naționale de Transplant, a afirmat că “din punct de vedere al Agenției Naționale de Transplant, standardele de calitate pe care le îndeplinește banca sunt cu adevărat impresionante, ceea ce face ca Institutul Clinic Fundeni să fie la standardele europene”.

Pe de altă parte, banca de celule stem a Institutului Clinic Fundeni respectă toate criteriile pentru a deveni și prima bancă publică de celule de cordon ombilical dintr-un spital de stat, ceea ce înseamnă că în viitor se va putea accesa și această sursă de celule stem pentru a efectua procedurile de transplant.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata