Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Oare copilul meu are nevoie de vitamine?

top-articol
16 Mai 2012


 

Fiecare mamă are momente în care dorește să primească un raspuns clar la următoarea întrebare: să îi dau sau să nu îi dau copilului meu vitamine? Acesta este un aspect la care părinții se gândesc în multe circumstanțe, mai ales dacă cel mic nu are poftă de mâncare, nu mai are atât de multă energie sau se recuperează după o perioadă în care a fost bolnav. Unii părinți aleg să îi dea copilului vitamine, dintre cele uzuale, vitaminele A, D, C, despre care ar fi auzit că sunt bune și cred că, deși poate nu sunt constant eficiente, nici rău nu pot face. Ceilalți părinți aleg să consulte un medic pediatru.


 

,,Conform ultimului studiu privind automedicația în cazul copiilor, dintre toate categoriile de medicamente pe care părinții le administrează copiilor fără recomandarea medicului, 61% sunt vitamine sau suplimente alimentare. Este un procent îngrijorător, pentru că, deși pot fi ușor cumpărate din magazinele naturiste sau din farmacii, fără prescripție medicală, acestea pot fi dăunătoare în aceeași măsura în care pot fi benefice. Vitaminele și suplimentele trebuie considerate medicamente, de aceea recomandăm părinților să ia legătura cu pediatrul înainte de a le administra celui mic. Acesta este sfatul nostru pentru părinți, mesajul pe care îl transmitem prin campania împotriva automedicației – Medicamentele nu sunt bomboane.” a declarat Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).


De ce este important sfatul medicului pediatru?


Există o reglementare referitoare la administrarea vitaminelor femeilor însărcinate și copiilor în primii ani de viață. Obstetricianul și medicul de familie recomandă gravidei vitaminele utile bunei evoluții a sarcinii și profilaxiei rahitismului la copil. Sunt scheme foarte bine stabilite pentru diferite situații. în țara noastră se recomandă administrarea vitaminei D într-un regim special care trebuie atent supravegheat și respectat. Erorile pot avea repercusiuni nedorite: rahitismul în carențe sau hipervitaminoza D care este gravă deoarece afectează rinichii. Chiar forma de administrare contează, spre exemplu, în cazul gravidelor, forma injectabilă poate determina afecțiuni cardiace la nou-născut. Acestea sunt doar câteva exemple care să convingă mamele că un sfat autorizat este foarte util.


Numai medicul pediatru poate determina dacă cel mic are într-adevăr nevoie de suplimente alimentare și vitamine. 


 ,,Dacă un copil crește în greutate conform vârstei lui, dacă hrana lui este diversificată și cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, ouă), dacă este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. în condiții de boală însă, suplimentările vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea ști faptul că utilizarea substanțelor antitermice necesită și o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Sf. Maria Iași.


Vitaminele pot fi clasificate în vitamine hidrosolubile și liposolubile. Cele liposolubile pot determina intoxicații grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul în măsură să recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea între vitamina D și E și acizii grași Omega 3 este benefică in bolile pulmonare, dar orice alte asociații haotice pot dăuna. Mai mult, tipul de suplimente și cantitatea acestora diferă de la vârsta la vârsta; astfel pot apărea efecte adverse dacă un copil de 2 ani primește cantitatea de vitamine necesară unui copil de 4 ani. Respectarea dozei zilnice recomandate este esențială și doar medicul o cunoaște.


Părinții administrează de multe ori produse care asociază vitamina D și vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Aparent inofensive, extrem de utile, aceste amine active, vitale (de aici și numele lor de vitamine) trebuie utilizate rațional.


,,în unele cazuri alimentele nu le oferă celor mici toate vitaminele necesare. în primul an de viață sunt situații în care, chiar dacă sunt alimentați natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D și calciu care este foarte important în metabolizarea corectă, eficientă a vitaminei D. în plus, procesul creșterii și activitatea intensă implică un consum caloric crescut și astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atât de multe variabile și atât de multe lucruri de analizat încât numai noi, medicii, putem determina dacă cel mic are nevoie într-adevăr de vitamine sau suplimente alimentare, când și cât” a adăugat dr. Evelina Moraru.


Vitaminele și suplimentele alimentare sunt disponibile pe piață în diferite forme, în diferite concentrații, sunt de calitate diferită și au și prețurile foarte diferite. Eticheta nu este nici ea de mare ajutor pentru părinți. Ce criteriu să folosească atunci părinții când cumpără vitamine? ,,Singurul criteriu pe care îl pot avea în vedere părinții este sfatul medicului pediatru. El știe cel mai bine ce suplimente alimentare sau vitamine să recomande dacă este cazul. De ce să riscați să îl puneți pe cel mic în pericol? întrebați-vă medicul înainte de a-i da celui mic fie și o vitamină. Doar așa puteți fi dumneavoastră liniștiți că juniorul primește cea mai bună îngrijire.” a menționat dr. Evelina Moraru.


Un ultim aspect foarte important este acela de a nu lăsa vitaminele acolo unde cei mici pot ajunge. Au diferite forme, arome, culori și pot fi foarte ușor confundate de copii cu bomboane, înghițite într-o cantitate mai mare, ceea ce poate avea consecințe grave asupra sănătății copilului.


bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata