Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Obezitatea infantilă poate fi prevăzută încă de la naştere!

top-articol
05 Decembrie 2012


 

 

Potrivit cercetătorilor britanici de la Imperial College of London, o formulă simplă de calcul poate prefigura dacă un nou-născut este sau nu predispus să devină un copil obez. Formula (care este disponibilă şi sub forma unui calculator online la adresa: http://files-good.ibl.fr/childhood-obesity) estimează riscul de obezitate al copilului în funcţie de o serie de factori socio-metabolici, cum ar fi: greutatea la naştere, indicele de masă corporală a părinţilor, numărul de persoane din gospodărie, statutul profesional al mamei şi dacă ea a fumat sau nu în timpul sarcinii. 

 

 

 

Autorii studiului speră ca formula lor să contribuie astfel la identificarea copiilor predispuşi în viitor la obezitate şi, în consecinţă, la prevenirea cazurilor de obezitate infantilă, care pot determina probleme de sănătate grave pentru copii, precum diabetul de tip II şi boli de inimă. Descoperirea recentă este şi mai importantă prin prisma faptului că studiile anterioare au susţinut prevalenţa factorilor genetici în ceea ce priveşte cauza apariţiei obezităţii la copii. Se pare, însă, că aceştia sunt “de vină” doar în 10% dintre cazuri, atunci când obezitatea infantilă este rezultatul unei mutaţii genetice care afectează pofta de mâncare, lucru care pune într-o nouă perspectivă lupta pentru combaterea acestui tip de maladie infantilă.

 

Cu ajutorul măsurării total necostisitoare a unor factori socio-metabolici de risc foarte simplu de accesat, cercetătorii au descoperit că în 80% din cele peste 4.000 de cazuri analizate s-a putut face o estimare corectă asupra riscului obezităţii infantile. Formula s-a dovedit corectă, nu doar în cohorta finlandeză iniţială, dar şi în testele suplimentare ulterioare care au utilizat date din studii efectuate în Italia şi Statele Unite. 

 

Odată ce un copil devine obez, este dificil pentru el să piardă din greutate, astfel încât prevenirea este cea mai bună strategie şi trebuie să înceapă cât mai curând posibil", a declarat profesorul Philippe Froguel, de la Şcoala de Sănătate Publică a Imperial College din Londra, citat de publicaţia ScienceDaily. El consideră că este esenţial ca demersul educativ şi de informare să se realizeze la nivelul părinţilor, care sunt cei mai în măsură să conştientizeze pericolele generate de excesul de hrană şi să ia iniţiativa pentru a asigura obiceiuri nutriţionale sănătoase copiilor lor.

 
bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata