Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Pacienţii cronici semnează pentru prima oară un protocol de colaborare cu Ministerul

top-articol
10 Ianuarie 2013


 

 

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) semnează pentru prima oară un protocol de colaborare cu Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în baza căruia va fi posibilă identificarea mai uşoară a problemelor legate de accesul la serviciile de sănătate şi găsirea de comun acord a mijloacelor pentru soluţionarea problemelor sau pentru diminuarea efectelor negative ale acestora.

 

 

 

Prin acest protocol Ministrul Sănătăţii se angajează la dialog continuu cu pacienții cronici, prin întâlniri între asociaţie şi Minister, care să asigure o legătură permanentă între aceştia şi susţinere reciprocă în direcția dezvoltării culturii prevenţiei şi a diagnosticării precoce, creşterii accesului pacienţilor la tratamente, precum şi identificării unor noi soluţii pentru a creşte alocarea din PIB destinată sănătății. 

 

,,Pentru fiecare dintre pacienţi ultimii ani au fost ani de luptă pentru supravieţuire. Pacienţii noştri fie nu primeau aprobările pentru tratamentele la care aveau dreptul, fie nu le găseau în farmacii, fie nu aveau bani să le achiziţioneze. Au fost ani negri în care pacienţilor români le-au fost încălcate constant drepturile, fără ca ei să aibă aceleaşi şanse la tratamente care le-ar fi salvat viaţa sau șanse la terapii de nouă generaţie, la fel ca pacienţii europeni”, declară Cezar Irimia, Preşedinte APCR.

 

,,Pacienţii cu boli cronice din România se află într-o situaţie critică şi principala cauză este subfinanţarea sistemului de sănătate. Din păcate drepturile pacienţilor au ajuns să fie condiţionate de fonduri, iar fondurile au fost condiţionate de mila unor politicieni care niciodată nu s-au tratat în România.

 

Pentru rezolvarea acestei situaţii nu vedem altă soluţie decât creşterea finanţării sistemului sanitar la cel puţin 6% din PIB până în anul 2014. Încă o dată spunem că avem nevoie de actualizarea trimestrială a listei medicamentelor compensate şi transparentizarea totală a procesului de aprobare a dosarelor pacienţilor cronici şi a listelor de aşteptare”, adaugă Cezar Irimia.

 

APCR consideră că mai sunt necesare:

 

APCR îşi exprimă încrederea că anul 2013 va fi un an al acţiunii, în care autorităţile, împreună cu asociaţiile de pacienţi şi cu reprezentanţi ai industriei farmaceutice vor lupta pentru respectarea drepturilor pacienţilor şi creşterea accesului acestora la tratament.

 

În România sunt 2.000.000 bolnavi de hepatită, 1.500.000 bolnavi de diabet, 520.000 bolnavi de cancer, 12.000 bolnavi de HIV/SIDA, 2.000 bolnavi de hemofilie, 1.600 transplantaţi. 

 

În ceea ce priveşte numai situaţia bolnavilor de cancer, anual se înregistreaza 70.300 cazuri noi. În tratament se află 94.000 pacienţi, doar 20% fiind trataţi corespunzător, radioterapia asigură doar 12% din necesar, iar  mortalitatea generată prin cancer anual este de 46.300. De asemenea, riscul de a face cancer până la 75 de ani este de 21,1%.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata