Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Parlamentul European aproba terapiile bazate pe celule stem din sange ombilical

top-articol
05 Decembrie 2012


 

 

Importanta tot mai crescuta pe care o au celulele stem a intrat si in atentia Parlamentului European.  Astfel, europarlamentarii sunt constienti de potentialul pe care il reprezinta sangele ombilical in medicina actuala, atunci cand vine vorba de tratarea diferitelor categorii de afectiuni, motiv pentru care in  Raportul aprobat in toamna acestui an, se solicita cresterea numarului de grefe disponibile pentru transplant. Aceasta cu atat mai mult cu cat se mentioneaza ca in Uniunea Europeana, doar la 1 % dintre nasteri se recolteaza celule stem.


 

 

 

Prin urmare, membrii Parlamentului European recomanda atat cresterea cooperarii intre statele membre, cat si a cooperarii intre  bancile familiale si registrele publice de sange ombilical, astfel incat prin cresterea numarului de unitati de sange ombilical disponibile, un numar mai mare de pacienti sa poata fi tratati. 

 

Salut atitudinea pozitiva  a Parlamentului European fata de subiectul recoltarii si depozitarii celulelor stem  in sistem familial. Consider ca existenta unei banci publice de celule stem, alaturi de cea familiala ar oferi  parintilor o optiune suplimentara de a pastra aceasta “rezerva de sanatate” la nasterea copilului lor”, a afirmat Dr Tudor Panu, Director General al Cord Blood Center Medical, Prima Banca de celule stem din Romania.

 

Asa cum se stie, sangele ombilical contine celule stem hematoformatoare, capabile de a da  nastere celulelor din sange, precum si alte categorii de celule promotoare ale regenerarii tesuturilor si organelor. Acestea pot juca un rol crucial in tratamentul multor afectiuni. Iar cercetarile sunt tot mai intense. Astfel, in prezent, doua echipe de cercetatori americani evalueaza noi perspective terapeutice pentru tratarea autismului si  a accidentului vascular cerebral (AVC) la copii,  prin utilizarea sangelui ombilical. 

 

Sutter Institute for Medical Research California, cu experienta de 40 de ani in domeniul cercetarii, a initiat recent un nou studiu medical absolut inovator cu privire la posibilitatea utilizarii terapeutica a grefei proprii de sange placentar pentru tratarea autismului. 

 

Cercetatorii  isi propun sa evalueze efectul terapeutic al administrarii unei unitati de sange placentar prin aprecierea achizitiilor de limbaj, de invatare sau prin imbunatatirea comportamentului copiilor tratati,  cu varste intre 2 si 7 ani.Pacientii inclusi in studiu sunt atenti selectati si evaluati. Primului grup selectat aleator din numarul total de pacienti,  i se va administra intravenos unitatea de sange placentar,  in timp ce pacientilor din cel de-al doilea grup, i se va injecta o solutie salina cu caracteristici aproape identice cu cele ale grefei reale , avand insa efect placebo. 

 

Ambele grupe vor fi evaluate pe durata a 6 luni, apoi, grupele vor fi schimbate intre ele, astfel incat sa se poata corect aprecia potentialul efect terapeutic al sange ombilical, versus efectul placebo.  

 

O alta afectiune neurologica se afla in studiu la University of Texas Health Science Center in Huston.  Studiul testeaza o noua procedura terapeutica la copiii care au avut un accident vascular cerebral ischemic. Cercetatorii considera ca celulele stem vor contribui la imbunatatirea raspunsului fiziologic si a modificarilor anatomice adaptative ale creierului aparute dupa un asemenea eveniment, oferind astfel posibilitatea obtinerii unui recuperari functionale mai bune a pacientilor.    

 

Pacientilor cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani li se va administra grefa de celule stem iar timp de 2 ani vor fi supravegheati si evaluati de catre un medic specialist in neurologie infantila.  Ipoteza studului se va confirma, daca pacientii vor avea mai bune achizitii motorii, dezvoltarea generala se va imbunatati iar partile afectate ale creierului se vor regenera mai rapid. 

 

De precizat ca, majoritatea studiilor clinice din domeniul medicinei regenerative bazate pe terapiile cu celule stem din sange ombilical pentru tratarea altor categorii de boli, diferite de bolile de sange sau cancerele, (ca si cele mentionate mai sus) se desfasoara in afara Uniunii Europene. 

 

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata