Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Premiera editoriala: Manualul Inimii

top-articol
09 Septembrie 2013


 

 Houston NPA pregătește lansarea „Manualului inimii”, volum original semnat de un colectiv editorial condus de prof. emerit dr. Dumitru Zdrenghea, șeful secției de Cardiologie a Spitalului Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca. „Manualul inimii” conține informații concrete, fundamentate științific și prezentate într-o formă accesibilă publicului larg despre sănătatea inimii, o mare parte din capitole fiind dedicate prevenției bolilor cardiovasculare.  Lansarea oficială a cărții va fi marcată la Cluj-Napoca, pe 28 septembrie (în ajunul Zilei Mondiale a Inimii, sărbătorită anual la 29 septembrie).


 

 

 Statisticile situează România pe locul 3 în Europa la capitolul deceselor cauzate de boli cardiovasculare, după Bulgaria şi Ucraina. Peste 60% dintre decesele înregistrate anual la noi în țară sunt cauzate de bolile cardiovasculare. Principalele cauze responsabile pentru apariția a mai bine de 80% din aceste afecțiuni sunt alimentația nesănătoasă, fumatul și sedentarismul. În acest context, orice acțiune dedicată prevenției și promovării unui stil de viață activ este mai mult decât binevenită. Echipa condusă de prof. dr. Dumitru Zdrenghea își propune să responsabilizeze publicul cititor cu privire la propria sănătate și la importanța protejării inimii de cele mai nocive obiceiuri contemporane (alcoolul, fumatul, mâncarea nesănătoasă, stilul de viață sedentar).

 

 „Manualul inimii” abordează aspecte medicale precum: ateroscleroza, dislipidemiile, colesterolul și trigliceridele, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, fumatul, obezitatea și obezitatea morbidă, măsurarea tensiunii arteriale și recuperarea cardiovasculară. Autorii încearcă să răspundă unor întrebări de real interes pentru toți cei care își doresc să se țină departe de bolile cardiovasculare:

·         Cum funcționează inima?

·         Care sunt cele mai frecvente afecțiuni cardiace?

·         Cum prevenim bolile cardiace?

·         Ce este prevenția secundară?

·         Cum evaluăm riscul cardiovascular?

 

 Pe 28 septembrie este programată conferința de lansare a „Manualului Inimii” la care sunt invitați pacienții cu boli cardiovasculare, familiile lor, cadrele medicale interesate (cardiologi, interniști, medici de familie), reprezentanții autorităților, dar și toți cei care vor să știe mai multe despre protejarea inimii împotriva riscurilor dezvoltării unor afecțiuni cardiovasculare.

 

 Pe parcursul zilei, organizatorii vin si cu invitație la mișcare în aer liber. Astfel, în Cluj-Napoca vor fi inaugurate câteva circuite cardio (trasee care trebuie parcurse intr-un anumit interval de timp de catre pacientii cardiaci), acțiune la care se pot înscrie toți doritorii, indiferent de vârstă. De asemenea, în centrul orașului (în zona Cazino-ului) va fi prezentat un program personalizat de exerciții fizice utile în menținerea sănătății inimii. Toți participanții la eveniment vor putea, de asemenea, să beneficieze de o serie de testări gratuite: măsurarea pulsului, a tensiunii arteriale, a indicelui de masă corporală.

 

 Prof. dr. Dumitru Zdrenghea deține titlul de „Profesor Emerit” al UMF Cluj-Napoca și distincția „Meritul Academic” al Academiei Române. A făcut pionierat în multe arii ale cardiologiei clujene, fiind cel care a realizat primele ecocardiografii în Cluj și a implantat primele stimulatoare cardiace. Prof. Emerit. Dr. Zdrenghea a condus 33 de doctorate, a scris peste 70 de articole în baze de date internaţionale şi este autorul a mai multe cărți medicale. Specialist în cardiologia intervenţională, hemodinamică și electrofiziologie endocavitară, autorul „Manualului Inimii” este membru al Societății Europene de Cardiologie și al Asociației Europene pentru Prevenție și Reabilitare Cardiovasculară.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata