Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Primul tratament personalizat al melanomului malign: vemurafenib

top-articol
25 Septembrie 2012


 

Roche România lansează astăzi oficial în ţara noastră, Zelboraf (vemurafenib), primul şi singurul medicament personalizat destinat tratamentului melanomului metastatic, produs de Roche. Medicamentul se eliberează numai pe baza unei prescripţii medicale şi este destinat tratamentului pacienţilor adulţi cu melanom metastatic sau inoperabil, cu mutaţia BRAFV600 pozitivă, cea mai agresivă formă a cancerului de piele. 


 

În cazul a 50% dintre pacienţii diagnosticaţi cu melanom, boala este cauzată de o mutaţie genetică a unei proteine – BRAF V600 - ce este implicată în creşterea celulelor normale şi supravieţuirea celulară. Prezenţa acestei mutaţii conduce la o creştere excesivă a celulelor şi la apariţia cancerului.  Zelboraf este un medicament sub formă de tablete, cu administrare orală, conceput special pentru tratamentul acestor pacienţi. Mutaţia proteinei BRAF V600 se diagnostichează prin intermediul unui test din tumoră, disponibil şi în ţara noastră, acest pas fiind obligatoriu pentru selectarea pacienţilor care pot beneficia de tratament cu Zelboraf (vemurafenib).


„Această lansare este o veste importantă pentru pacienţii diagnosticaţi cu melanom metastatic cu mutaţia BRAF V600 pozitivă, întrucât Zelboraf are efecte deosebite în cazul acestor pacienţi, fiind astfel un exemplu excelent al beneficiilor pe care medicina personalizată le aduce pacienţilor şi medicilor. Cu alte cuvinte, tratăm exact acei pacienţi despre care ştim că vor răspunde la tratament”, a declarat Dr. Dana Stănculeanu, de la Institutul Oncologic Bucureşti, cu ocazia lansării medicamentului.

 

Importanţa acestui nou tratament pentru melanomul metastatic este dovedită atât de ritmul accelerat în care autorităţile de reglementare au aprobat medicamentul, cât şi de timpul record în care Roche a reuşit să dezvolte şi să pună la dispoziţia pacienţilor această opţiune terapeutică. Roche s-a implicat în dezvoltarea acestei molecule în anul 2006, iar primele rezultate din studiile clinice au fost disponibile în anul 2010, medicamentul fiind înregistrat în Statele Unite în 2011 şi în Uniunea Europeană în 2012. În medie, procesul de dezvoltare al unui nou medicament durează peste 10 ani, costurile fiind estimate la aproximativ 1 miliard de Euro pentru o singură moleculă.


“Am lucrat cu pasiune şi într-un ritm alert la programul de dezvoltare a acestui medicament ştiind că pacienţii cu melanom metastatic se confruntă cu un prognostic nefavorabil şi au nevoie cât mai repede de noi opţiuni de tratament”, a declarat cu ocazia evenimentului de lansare Dan Zamonea, Director General al Roche România.

 

Conform statisticilor, în ţara noastră sunt diagnosticate anual aproximativ 900 de cazuri de melanom 1), însă specialiştii consideră că această boală este mult subdiagnosticată, cu atât mai mult cu cât, în medie, numai unul din 4 pacienţi cu melanom metastatic trăieşte încă un an după momentul diagnosticării. 2) Este preconizat că numărul persoanelor diagnosticate cu melanom, din țările dezvoltate, se va dubla în următorii 10 ani, de la 138.000 de cazuri pe an la 227.000 până în 2019.3)

 

„Diagnosticat precoce, melanomul este o afecţiune vindecabilă. Atunci când se răspândeşte în alte părţi ale corpului, devine cea mai agresivă formă de cancer pe care o poate dezvolta corpul uman. Conform datelor statistice, o persoană cu melanom metastatic are o speranţă de viaţă scurtă după diagnosticare, măsurată în luni”, a menţionat Prof. dr. Rodica Cosgarea, de la Spitalul Județean Cluj-Napoca. „Apariția acestui nou medicament este cu atât mai importantă pentru pacienţi, având în vedere că în ultimii 30 de ani nu a existat nici un progres major în tratamentul melanomului, pacienţii cu stadii avansate ale bolii având foarte puţine opţiuni de tratament”, a adăugat Prof. dr. Rodica Cosgarea.
 

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata