Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Speranţele bolnavilor din România - pe lista de aşteptare de peste 5 ani

top-articol
16 Mai 2012


 

în România, pacienții nu au mai avut acces în regim compensat la tratamente noi disponibile în Europa după anul 2007, ceea ce îi situează pe ultimul loc în clasamentul european din acest punct de vedere, asa cum arată studiile de profil. în prezent, au trecut deja mai mult de 1800 de zile din momentul în care medicamentele noi au fost aprobate, fără ca acestea să fi ajuns încă la pacienții români. Prin comparație, între momentul aprobarii unui medicament de către EMA (Agentia Europeană a Medicamentului) si cel în care acesta poate fi prescris în regim compensat de către medici, belgienii așteapă 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile.


 

în prezent, peste 140 de molecule și indicații terapeutice noi așteaptă să fie introduse pe lista medicamentelor compensate din România. Din acestea, majoritatea sunt destinate tratării cancerului, diabetului, afectiunilor cardiologice, antibiotice si antivirale, dar sunt si medicamente pentru pacientii care suferă de HIV/SIDA, cu afectiuni psihice, boli rare sau post-transplant. 

,,Companiile farmaceutice investesc în continuare în cercetare și dezvoltare, deoarece sunt încă multe afecțiuni care fie nu au tratament, fie tratamentul nu este atât de eficient. La nivel mondial, peste 7000 de molecule se află în cercetare chiar în acest moment, iar anual sunt lansate 35 de medicamente noi. Pentru un pacient, cea mai importantă componentă din procesul de vindecare, după diagnosticare, o reprezintă accesul la medicamente noi, inovatoare. în România însă, la acest moment, afecțiunile nou apărute sau cele care au evoluat sunt tratate cu medicamente vechi, ceea ce este în defavoarea pacientului. 

Medicamentele noi înseamnă mai multe speranțe pentru bolnavi, dar pentru ca speranțele să își găsească o finalitate este important ca accesul pacienților la tratamente inovatoare să devină prioritar pentru sistemul de sănătate românesc”, a declarat Efthymios Papataxiarchis, vicepresedinte Asociatia Română a Producătorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) în cadrul evenimentului Business Inovator Forum.

De ce sunt importante medicamentele noi?

Descoperirile în medicină sunt cele care au dus la creșterea speranței de viață la nivel european, de la 70 de ani în 1960, la 82 ani în 2010. Datorită acestor progrese, variola a fost eradicată, persoanele infectate cu HIV au acum o speranță de viață de până la 50 de ani, iar riscul de deces al femeilor cu cancer la sân a fost redus cu o treime. Inovația în sănătate a salvat viețile a milioane de oameni și a contribuit la îmbunătățirea vieții pacienților cu afecțiuni cronice.

,,Din păcate, medicamentele care au fost compensate în ultimii cinci ani în Europa nu sunt compensate și în România. în felul acesta, se produce un decalaj considerabil între tratamentele disponibile pacientilor din alte tări europene si pacientii români, dar si o limitare a drepturilor pacientilor la tratamente de ultimă generatie. Vorbim de medicamente care sunt mai eficiente, cu mai puține efecte adverse și, per ansamblu, mai puțin costisitoare. Acestea sunt atât în avantajul pacienților, dar și al autorităților. Un tratament mai bun înseamnă o perioadă mai scurtă de spitalizare, o refacere mai rapidă a pacientului și implicit, o reintegrare mai ușoară în familie și la locul de muncă.” a declarat Cristian Luțan, Director Executiv Adjunct, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).

Medicamentele originale sunt rezultatul unui proces de cercetare și dezvoltare, care durează în medie 10-12 ani.  Anul se investesc sume din ce în ce mai mari în cercetarea si descoperirea de medicamente noi; la nivel global – în anul 2009 investițiile au fost de 95.2 miliarde dolari.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata