Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Studiu: Celulele stem, importante pentru sanatatea copilului

top-articol
25 Ianuarie 2013


 

Femeile din România au nevoie de cât mai multe informaţii despre potenţialul de utilizare a sângelui placentar. Aceasta este concluzia unui sondaj realizat recent de compania G82 din Cehia, pentru Cord Blood Center Medical, pe un grup alcatuit din mame, viitoare mame, precum şi femei care intenţionează să aducă pe lume un copil.


 

 Astfel, un număr mare de femei însărcinate-mai exact 79%-au declarat ca le este familiar termenul de sange placentar, in timp ce, in randul femeilor  care planuiesc in viitor sa devina mame, procentul este usor mai scazut ( 59 %).

 

Principala informatie referitoare la sangele placentar pe care participantele la acest sondaj o detin este ca acesta trateaza anumite boli grave. Mai mult, 97 % dintre persoanele participante la interviu stiu ca procedura de recoltare celule stem nu este dureroasa sau periculoasa pentru mama si copil. Atitudinea femeilor care intentioneaza sa aiba un copil, referitoare la recoltarea de celule stem  este una pozitiva.

 

 Astfel, 2 din 3 femei au declarat ca vor lua in considerare recoltarea si depozitarea de celule stem la nasterea copilului. Motivul pentru care au decis acest lucru este faptul ca aceasta grefa ar putea sa le protejeze copilul sau familia. De altfel, protectia propriului copil reprezinta motivul principal pentru care femeile aleg recoltarea de celule stem.

 

Principala piedica este lipsa de informare corecta. Desi subiectul celulelor stem a fost abordat tot mai mult in media ultimilor ani, persista un anumit grad de ignoranta atunci cand vine vorba de decizia de a recolta celule stem la nastere pentru a pune o centura de siguranta viitorului copilului. Ponderea parintilor care apeleaza la recoltarea, procesarea si stocarea celulelor stem din sangele placentar este inca destul de mica. Din pacate vorbim de sub 10% din totalul celor care aduc, anual, pe lume un copil in Romania” a declarat directorul general al CordBloodCenter Romania, dr. Tudor Panu.

 

Studiul mai arata ca, atunci când vine vorba de potenţialul concret al celulelor stem, 87 % dintre tinerele care intentioneaza sa devina mame declara ca principalul motiv pentru care vor opta pentru aceasta procedura medicala este potentialul pe care il are sangele placentar in afectiuni hematologice sau cancer.

 

Un procent asemănător, mai exact 85 % dintre respondente au dat credit recoltarii de celule stem la nastere datorita rolului pe care il joaca in medicina regenerativa

 

Un aspect foarte important, scos în evidenţă de acest sondaj este sursa de informare cu privire la celulele stem. Medicii ginecologi reprezinta principala sursa de informare pe care mamicile o prefera in documentarea referitoare la recoltarea de celule stem. Pe locul al doilea se afla informatiile gasite pe internet (site-urile companiilor care ofera acest serviciu, de asemenea forumuri, site-uri de sanatate cu profil medical).

 

Cu toate acestea, nevoia de mai multă informaţie se face simţită, 83% dintre tinerele care intentioneaza sa aiba un copil in viitor sunt de parere ca romanii nu au suficiente cunostinte despre sangele placentar si potentialul lui de utilizare. De altfel, 2 din 5 persoane chestionate (femei insarcinate sau care intentioneaza sa aiba un copil) nu detin nicio informatie referitoare la ce este sangele placentar.

 

Sondajul de opinie a fost facut la sfarsitul anului trecut de compania G82 din Cehia, pentru Cord Blood Center Medical, on-line, pe un esantion de 650 de persoane (gravide, femei care intentioneaza sa devina mame si mame care au recoltat celule stem la nastere).

 

Sondajul a  fost efectuat, de asemenea, si in Cehia si Slovacia.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata