Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Studiu Ipsos: 80% dintre romani au probleme dentare

top-articol
23 Septembrie 2012


 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania si Wrigley Romania au dat publicitatii rezultatele unui studiu pan-european care a evaluat starea sanatatii orale a cetatenilor europeni. Acest studiu face parte din activitatea de sustinere oferita de cele doua companii Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna. Dintre cei peste 3.500 de europeni intervievati, 70% au declarat ca sunt multumiti de starea sanatatii lor dentare. Cu toate acestea, mai mult de jumatate au declarat ca nu mai au toti dintii naturali.


 

“O igiena orala buna este esentiala pentru calitatea vietii si pentru un corp sanatos”, a declarat Prof. Kenneth Eaton, Presedintele Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna. “Rezultatele acestui studiu confirma cercetarile noastre anterioare si demonstreaza existenta unor diferente semnificative in ceea ce priveste obiceiurile si nivelul de cunostinte despre normele de igiena orala ale persoanelor intervievate. Tratamentele bolilor cavitatii bucale sunt costisitoare, dar netratarea acestora creste riscul asociat diabetului, bolilor cardiovasculare sau cancerului. Acest studiu demonstreaza ca multi dintre cetatenii europeni ar trebui  sa urmeze o serie de pasi simpli, care ii pot ajuta sa isi imbunatateasca rapid sanatatea orala. ”


Studiu Ipsos: 80% dintre romani au probleme dentare
 

In Romania, conform unui studiu elaborat de Ipsos Marketing cu privire la starea de sanatate orala, igiena dentara se rezuma, in cea mai mare parte, la spalatul pe dinti. Aproape 80% dintre respondenti au probleme dentare si aparitia cariilor este cea mai frecventa afectiune.

Studiul releva faptul ca 4 din 10 persoane prezinta probleme cauzate de placa dentara bacteriana, iar 3 din 10 au respiratia urat mirositoare si dinti sensibili. Cele mai frecvente simptome pentru dinti sensibili sunt durerile aparute in momentul in care mananca produse reci sau calde (91%), urmate de durerea produsa de consumul produselor dulci / acre (50%) sau atunci cand intra in contact cu aerul rece (47%). Cei cu probleme ale gingiilor au prezentat in cea mai mare parte sangerarea gingiilor dupa periaj, iritarea gingiei si inflamatii ale acesteia.
 

Campania „Zambeste Romania”
 

In Romania, GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare si Wrigley desfasoara „Zambeste Romania”, o campanie de constientizare si educare in privinta importantei igienei orale, parte integranta a Platformei Europene pentru o Igiena Orala mai Buna.
 

“Obiceiurile care includ o dieta sanatoasa, vizite regulate la medicul stomatolog si periajul zilnic va vor ajuta sa va imbunatatiti igiena orala si veti avea un zambet sanatos”, a declarat Dr. Alexandru Brezoescu, Director executiv al Uniunii Nationale a Asociatiilor Stomatologice. ”Astfel, o simpla rutina poate face diferenta in imbunatatirea sanatatii orale.”


“Zambeste Romania” a debutat cu o masa rotunda cu tema “Sanatatea Orala in Romania”, organizata in data de 12 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii Orale, la Palatul Parlamentului. Evenimentul a reunit membri ai Comisiei de Sanatate din Camera Deputatilor, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, autoritati publice centrale si locale, reprezentanti ai asociatiilor medicale, mass-media si organizatii nonguvernamentale.

Masa rotunda a reprezentat o ocazie pentru factorii de decizie de a dezbate modurile in care se pot dezvolta programe de educatie si preventie pentru imbunatatirea sanatatii orale in Romania.

In cadrul evenimentului s-a anuntat constituirea unui parteneriat intre Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei pentru introducerea unui program pilot de educare asupra importantei preventiei in ingrijirea orala in 14 scoli din Delta Dunarii.

Programul pilot vizeaza dezvoltarea campaniei de educare si preventie cu privire la importanta igienei orale in scolile din zonele rurale defavorizate din Delta Dunarii. Programul va impacta toate grupele de varsta intre 6 ani si 15 ani si va cuprinde urmatoarele activitati:

·         Organizarea zonelor speciale dedicate igienei orale – „Smiling corners” - in cele 14 scoli din Delta Dunarii (scoli din localitatile C.A.Rosetti, Letea, Periprava, Ceatalchioi, Chilia Veche, Maliuc, Gorgova, Partizani, Pardina, Sf.Gheorghe, Crisan, Mila 23, Caraorman, Mahmudia);
·          Furnizarea materialelor informative cu privire la importanta igienei orale si a pasilor pe care copiii si adultii ii pot urma pentru imbunatatirea sanatatii orale;
·         Desfasurarea unor cursuri de igiena orala pentru copii si parinti;
·         Implicarea profesorilor in organizarea unor ore de igiena orala in scolile din aceasta zona izolata a tarii;
·         Furnizarea produselor de igiena orala – pasta de dinti si periuta de dinti - donate de catre GlaxoSmithKline Consumer Healthcare.


Dupa evaluarea rezultatelor programului pilot, obiectivul pe termen lung este de a dezvolta un proiect cu o durata de 4 ani in scolile din Romania pentru a informa elevii si implicit familiile acestora despre importanta igienei orale si despre solutiile de prevenire a afectiunilor la nivelul cavitatii bucale.

Cursurile vor fi sustinute in gradinite si in scolile primare (clasele I-IV), la finalul lor urmand a fi impartite materiale informative cu privire la pasii ce trebuie parcursi pentru o mai buna igiena orala si mostre de pasta de dinti.

bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata