Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Vaccinul candidat RTS,S reduce cu aproximativ o treime riscul de malarie în rândul sugarilor

top-articol
15 Noiembrie 2012


 

Rezultatele studiului clinic pivot, de faza III, desfășurat la scară largă pentru vaccinul împotriva malariei, RTS,S, publicat în versiunea online de catre New England Journal, arată faptul că vaccinul candidat poate proteja copiii din Africa impotriva malariei. 


 

Studiul realizat în 11 centre de cercetare din 7 state africane1, de GlaxoSmithKline (GSK) și PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI), cu fonduri provenind dintr-un grant oferit de Fundația Bill & Melinda Gates, arată că in comparație cu copiii care au primit un vaccin de control, micuții cu vârste între 6 și12 săptămâni la prima vaccinare și care au primit RTS,S au avut cu o treime mai puține episoade de malarie clinică și malarie severă. De asemenea, ei au avut reacții similare la vaccinare (injecție) precum cei din grupul copiilor cărora li s-au administrat vaccinuri de control. În cadrul acestui studiu, RTS,S a demonstrat un nivel de siguranță și un profil de tolerabilitate acceptabile.  

 

 

Dr. Salim Abdulla, investigator principal al studiului, in cadrul Institutul de Sănătate Ifakara, Tanzania, mentionează:”Am făcut progrese semnificative în ultimii ani în lupta împotriva malariei, însă această boală este încă responsabilă de moartea a 655.000 de oameni în fiecare an – în special copii sub 5 ani din Africa sub-sahariană. Un vaccin eficient ar reprezenta un plus binevenit la pachetul de măsuri pe care noi le aplicăm pentru profilaxia malariei și ne-am dedicat realizării acestui obiectiv în cadrul studiului RTS,S. Acest studiu a indicat faptul că vaccinul candidat poate proteja sugarii împotriva malariei. Foarte important, am observat că vaccinul furnizează protecție suplimentară alături de utilizarea plaselor de pat folosite pentru toți participanții din studiu”. 

 

Eficacitate

Administrat împreună cu vaccinurile din programul standard din perioada copilăriei2, eficacitatea vaccinului RTS,S împotriva malariei clinice și malariei severe la copiii cu vârste între 6 și 12 săptămâni (la prima vaccinare) a fost de 31% și respectiv 37%, după 12 luni de la administrarea celei de-a treia doze4. Plasele anti-țânțari tratate cu insecticide au fost utilizate la 86% dintre participanții la studiu, ceea ce demonstrează faptul că RTS,S a oferit protecție dincolo de măsurile împotriva malariei deja existente. Eficacitatea vaccinului candidat a fost demonstrată și anul trecut la copiii de 5-17 luni în cazul cărora RTS,S a redus riscul de malarie clinică și malarie severă cu 55%, respectiv 47%. Cercetările în cadrul studiului de fază III vor continua pentru a obține mai multe informații și a înțelege mai bine rezultatele diferite între categoriile de vârstă. 

 

Dr. Salim Abdulla, investigator principal al studiului, in cadrul Institutl de Sănătate Ifakara, Tanzania, a adăugat: ”Eficacitatea este mai scăzută decât ceea ce observam anul trecut la copiii din categoria de varstă 5-17 luni, ceea ce i-a surprins pe o parte dintre cercetătorii implicați în studiu. Acest lucru ne determină să fim și mai dornici să obținem cât mai multe date și să le analizăm pentru a determina ce factori influențează eficiența împotriva malariei și pentru a înțelege mai bine potențialul RTS,S în lupta împotriva acestei boli devastatoare. Ne-am bucurat să descoperim că studiul a indicat faptul că RTS,S poate fi administrat sugarilor în același timp cu vaccinurile din programul standard și că efectele secundare ale vaccinului candidat sunt similare cu ale acestora”. 

 

”Aceasta este o descoperire științifică revoluționară care necesită și mai mult studiu”, a declarat Bill Gates, co-fondator al Fundației Bill & Melinda Gates. ” Eficacitatea a fost mai mica decât ne așteptam, însă dezvoltarea unui vaccin împotriva unui parazit reprezintă o muncă foarte complexă. Studiul continuă și așteptăm cu nerăbdare să obținem mai multe date pentru a vedea dacă și cum putem implementa acest vaccin”. 

 

Siguranță

Nu a fost înregistrată o creștere a incidenței generale a efectelor adverse severe5 (SAEs) în rândul copiilor cărora li s-a administrat RTS,S față de cei care au primit vaccinul de control. 

Efectele adverse au inclus în principal reacții locale, care au fost mai puțin frecvente după administrarea vaccinului candidat RTS,S decât ulterior administrării vaccinului DTP-HepB/Hib. Febra a fost  raportată mai frecvent după administrarea RTS,S decât în grupul celor care au primit vaccinul de control (30,6% versus 21,1% din dozele de vaccin).  

 

Două noi cazuri de meningită au fost raportate la sugarii de 6-12 săptămâni, pe lângă cele 9 cazuri înregistrate anul trecut – un caz în rândul copiilor vaccinați cu RTS,S și un caz în grupul de control. Investigațiile ulterioare au evidențiat o cauză bacteriană pentru 7 din cele 11 cazuri de meningită. 

 

Sir Andrew Witty, CEO al GSK: Chiar dacă eficiența vaccinului este mai scăzută decât anul trecut, credem că aceste rezultate confirmă faptul că RTS,S poate oferi sugarilor și copiilor din Africa protecție semnificativă împotriva malariei. Am făcut un alt pas  important înainte, pe drumul către o nouă intervețtie medicală aplicabilă, în lupta împotriva acestei boli, care reprezintă o povară uriașă asupra sistemului de sănătate și creșterii economice a Africii. Rămânem convinși că RTS,S are un rol  în lupta anti-malarie și vom continua să lucrăm alături de partenerii noștri și alte părți interesate pentru a înțelege mai bine informațiile obținute și modul în care acest vaccin poate fi cât mai bine utilizat pentru a oferii beneficii de sănătate publică copiilor din regiunile Africii, endemice pentru malarie”. 

 

Vaccinul este dezvoltat  în parteneriat de catre GSK si PATH Malaria Vaccine Initiative (MVI) și o serie de centre de cercetare renumite din Africa1*. Partenerii sunt reprezentați de Comitetul de Parteneriat pentru Studii Clinice, care este responsabil de demararea studiului. O echipă extinsă de organizații lucrează la studiul RTS,S, incluzând oameni de știință din Africa, Europa și America de Nord. Cele mai mari fonduri pentru dezvoltarea clinica a RTS,S provin de la un grant oferit de Fundația Bill & Melinda Gates catre MVI.

 
bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata