Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Vaccinul antigripal reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire la copii și la adulții sănătoși

top-articol
23 Noiembrie 2012


 

 

Conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 5-11 noiembrie 2012, au fost înregistrate 75.991 cazuri de infecţii respiratorii la nivel naţional, în creştere faţă de săptămâna precedentă. 

 

 

 

„Având în vedere răcirea vremii, ne aşteptăm ca numărul infecţiilor respiratorii şi al gripei să crească. Pentru a preveni acest fenomen, este important ca populația să ia în calcul ideea vaccinării antigripale. Aceasta este cea mai sigură metodă de protecţie împotriva gripei, eficientă pentru oameni din punct de vedere al costurilor şi în acelaşi timp cel mai bun mod de a-şi menţine calitatea vieţii la acelaşi nivel”, a declarat dr. Alexandru Rafila, Secretar de Stat, Ministerul Sănătăţii.

 

„Gripa este o ameninţare pentru fiecare dintre noi, dar în special pentru categoriile foarte vulnerabile: copiii, adulţii care suferă de boli cronice sau alte afecţiuni, bătrânii și gravidele. Pentru aceştia, gripa poate produce complicaţii severe şi de aceea este important ca ei să se vaccineze. Vaccinul reduce cu 90% riscul de îmbolnăvire în cazul copiilor şi al adulţilor sănătoşi şi cu până la 60% riscul de complicaţii în cazul bătrânilor şi al bolnavilor”, a declarat Victor Oslavszky, Şeful biroului pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

 

În România, statisticile CNSCBT arată că peste 70% dintre cazurile de îmbolnăvire cu infecţii acute respiratorii şi gripă declarate din octombrie şi până în prezent s-au înregistrat în rândul copiilor cu vârste între 0-14 ani, 26% în rândul populaţiei adulte şi aproximativ 3% în rândul bătrânilor.

 

„Dozele de vaccin antigripal achiziționate de Ministerul Sănătății sunt disponbile gratuit populației prin intermediul cabinetelor medicilor de familie şi al spitalelor din întreaga țară. Acestea sunt destinate cu prioritate categoriilor de risc. Cu toate acestea, întreaga populaţie trebuie să ia în considerare vaccinarea, mai ales că la rândul lor, cei infectaţi pot transmite virusul şi celorlalți”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.

 

Gripa este o afecţiune sezonieră acută şi în acelaşi timp o problemă majoră de sănătate publică, care la nivel mondial produce între 250.000 şi 500.000 de decese anual. Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de a preveni infecţia gripală şi complicaţiile acesteia şi de asemenea, este singura metodă de prevenţie activă. Vaccinul se găsește în farmacii pentru aceia care vor să se protejeze atât pe ei, dar și pe cei cu care intră în contact în acest sezon.

 
bottom-articol
Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile
 De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata