Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

Ziua Mondială a Lupusului 2012: află cum poți lupta împotriva bolii care afectează femeile

top-articol
16 Mai 2012


 

De Ziua Mondială a Lupusului, marcată pe 10 mai în întreaga lume și inclusiv în România, Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) cu sprijinul GlaxoSmithKline (GSK) România, alături de alte 100 de organizații din întreaga lume, demarează o campanie de informare cu privire la simptomele bolii și la impactul lupusului asupra vieții pacienților. Lupusul este o boală despre care se cunosc foarte puține informații, o patologie complicată, imposibil de prevenit și greu de diagnosticat.


 

Astfel, în România, de Ziua Mondială a Lupusului este lansată o aplicație online - infolupus.ro–dezvoltată pentru a marca într-un mod inedit această zi și pentru a furniza în același timp informații importante despre boală. Utilizatorii aplicației pot afla care sunt cauzele si simptomele bolii, fiind disponibile și statistici importante despre impactul acesteia, testimoniale ale pacienților și ale medicilor. Mai mult, utilizatorii aplicatiei au posibilitatea de a o transmite mai departe printr-un buton de Share pe platforme ca Facebook, Twitter și e-mail. 

De asemenea, GSK sprijină anul acesta primul grup de suport realizat pentru pacienții cu lupus, organizat chiar de Ziua Mondială a Lupusului de către Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune. în cadrul întâlnirii sunt discutate problemele specifice bolii și metode de depășire a acestora cu medici reumatologi și psihologi.

ărilor, în Europa sunt 500.000 persoane care suferă de lupus, iar la nivel mondial datele indică 5 milioane de pacienți afectați de diverse forme ale bolii. Cea mai frecventă și severă formă de lupus, care afectează 70% dintre pacienți2 este LES (Lupusul eritematos sistemic) . în România, potrivit statisticilor disponibile, aproximativ 9.000 de persoane suferă de LES5, iar 90% dintre persoanele afectate de lupussunt femei tinere, active, cu vârste cuprinse între 15 și 44 ani.1“Obiectivul tuturor asociațiilor de pacienți din întreaga lume este de a promova și apăra drepturile pacienților. Mai mult, în cazul particular al bolilor autoimune - asa cum este și cazul lupusului - lupta noastră, a asociație de pacienți, este pentru diagnosticarea și tratarea timpurie a lupusului, pentru a salva mai multe vieți”, declară Rozalina Lăpădatu, Președinta APAA

“în ultimii ani, datorită preocupării și investițiilor susținute în aprofundarea cunoștințelor despre mecanismele bolii, despre diagnosticarea timpurie și, nu în ultimul rând, datorită cercetării și dezvoltării tratamentelor inovatoare, speranța de viață a pacienților cu lupus a crescut semnificativ. Mai mult, după jumătate de secol în care știința nu a oferit niciun tratament nou, dezvoltat special pentru ca această afecțiune să poată fi ținută sub control, există acum încă o speranță pentru cei care suferă din cauza acestei boli devastatoare”, a declarat Dana Constantinescu, directorul medical al GSK România.

Conform sondajului “Priveste lupusul”, realizat în 2011, 90% dintre europeni știu foarte puține lucruri despre această boală. în plus, deși 90% dintre pacienții afectați sunt femei, 40% dintre femeile participante la sondaj au declarat că nu stiu ce este lupusul. 

Deși cauzele lupusului nu sunt cunoscute cu precizie, numărul mai mare de cazuri la femei decât la bărbați poate indica faptul că boala este declanșată de anumiți hormoni, pe lângă o predispoziție genetică. în plus, există o serie de factori de mediu care stimulează declanșarea bolii, precum:

• Stresul
• Expunerea la lumina ultravioletă, de obicei la lumina soarelui
• Fumatul


Specialiștii estimează că pentru diagnosticarea lupusului este nevoie, în medie, de patru ani și deconsultarea a trei medici diferiți.1 Lupusul este dificil de diagnosticat întrucât are simptome care imită adesea caracteristicile altor afectiuni, variază mult de la un pacient la altul și pot suferi modificări în timp.7

Potrivit dr. Rodica Olteanu, medic primar dermatolog, doctor în științe medicale - Spitalul Colentina din București, “trebuie să ne gândim la lupus eritematos atunci când:
 

bottom-articol
Trusted Brands: românii au cea mai mare încredere în Algocalmin
 
Noi metode pentru depistarea Sindromului Down
 Noi metode pentru depistarea Sindromului Down. Puteti evita neplacerile
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata