Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

"Instinctele femeii sunt esențiale în depistarea unor probleme medicale în familie"

top-articol
10 Noiembrie 2012


 

Nadia. Cu asta, am spus aproape totul. Execelența, succesul, recunoașterea pe toate meridianele lumii. Un model în lumea sportului și dincolo de ea. Un personaj care ne face marea onoare ca, în luna care va marca debutul Jocurilor Olimpice de la Londra, să ne vorbească despre sănătate. Despre cum își menține starea de bine și armonia în familie. O sportivă de nota 10, o femeie de nota 10, o mamă de nota 10.


 

Nadia Comaneci

Doamnă Nadia Comăneci, ce înseamnă, pentru dumneavoastră, a avea un stil de viata sanatos?
-  Am învățat că secretul stă în cumpătare. De aceea, mănânc orice îmi place, dar cu măsură. Am grijă la ce mănânc, evit produsele care nu îmi fac bine, viața de sportivă m-a făcut să știu ce produse să consum. În plus, fac mișcare în fiecare zi. Chiar și atunci când sunt plecată, îmi rezerv cel puțin jumătate de oră la sala de fitness sau pentru exerciții în camera de hotel. Îmi dă multă energie și mă mențin optimistă și încrezătoare în forțele proprii și în ceea ce îmi propun să realizez.

 

Ce rol ocupă sportul în viața dumneavoastră, dupa retragerea din activitate?
-  Sportul este la fel de important azi, ca și în perioada în care participam la competiții. Sportul este parte din viața mea. Sportul înseamnă foarte multe lucruri: performanță, dăruire, capacitate de autodepășire, ordine, competiție. Sportul mi-a conturat personalitatea și tot ceea ce fac în acest moment este legat de sport. Susțin toți sportivii care doresc să facă performanță și încerc să-i sprijin de fiecare dată când este posibil.

 

Ce sporturi practicați acum și ce recomandări aveți pentru cititoarele noastre?
-  Eu călătoresc foarte mult și, de aceea, fac multă mișcare în sală, mișcări ușoare care mă mențin în formă, nimic complicat. Important este să faci niște exerciții fizice în fiecare zi, acestea pot fi făcute și acasă, și într-o sală de sport echipată. Îmi place să alerg, atunci când am condițiile pentru a o face.

 

Sunteți soție și mamă. Ce rol credeți că trebuie să aibă o femeie pentru starea de sănătate a familiei? Referitor la controalele medicale preventive - cât de des le faceți, atât dumneavoastră, cât și soțul?
-  Femeia este motorul unei familii, iar instinctele ei sunt esențiale în depistarea unor probleme în acest mecanism numit familie. Cred că fiecare femeie ar trebui să aibă încredere în ea și să susțină un stil de viață sănătos pentru ea și cei dragi ei și să nu uite să meargă la controalele periodice, pentru a evita situatiile neprevazute. În SUA, medicul personal se interesează și îți impune să faci controalele medicale preventive. Totodată, asigurările solicită, și ele, aceste controale, iar în acest fel oamenii au ajuns să aibă un bun comportament legat de prevenție.

 

Când aveți o suspiciune legata de starea de sănătate, cu cine discutați prima dată? Ce relație aveți cu medicul de familie? Puteți discuta deschis cu acesta? Dacă doriți, puteți relata un episod relevant.
-  Cred în importanța măsurilor de prevenire, de aceea am adoptat un stil de viață sănătos, echilibrat și cumpătat. Până acum, aceste principii sănătoase m-au ajutat și nu am avut probleme grave de sănătate, dar dacă mă voi confrunta cu astfel de situații, o să apelez cu încredere la medicul de familie și la specialiștii din domeniul medical. În SUA, relația cu medicul de familie este mult mai apropiată; îmi doresc ca și în România acest lucru să se întâmple mai rapede. Medicul trebuie să devină parte din familie, să știe istoricul medical al fiecăruia dintre noi, să poată interveni la timp.

bottom-articol
"Tudor va ști că grija pentru sănătate înseamnă să previi înainte de a trata"
 Odată-n viața unei publicații există o primă ediție. "4p"
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata