Prima Pagina Sanatatea Copilului Sanatatea Adultului Sanatatea Varstnicului Lifestyle Dosar

"Tudor va ști că grija pentru sănătate înseamnă să previi înainte de a trata"

top-articol
16 Mai 2012


 

Odată-n viața unei publicații există o primă ediție. “4p” își începe drumul alături de supervedeta TVR, Iuliana Tudor, într-un demers încărcat de un simbolism aparte. Iuliana este deopotrivă femeie, mamă, soție și fiică. Are așadar în jurul său întreg spectrul de provocări care țin de sănătatea unei familii, de micuțul Tudor la persoanele mai în vârstă. Deasupra tuturor acestor lucruri, Iuliana Tudor are forța, dată de personalitate, imagine și charismă, de a face ca lucrurile să se miște în direcția corectă. Iuliana Tudor este un model, un simbol al succesului, la baza căruia stau câteva principii de viață sănătoase, pe care ni le împărtășește cu generozitate în paginile care urmează.


 

Ce înseamnă, pentru dumneavoastră, a avea un stil de sănătos de viață?

Un echilibru atât în plan personal, cât și în ceea ce privește alimentația și sportul! Un stil de viață sănătos e mai mult decât un “regim”, sunt niște principii pe care ți le asumi pe o perioadă nedeterminată. Din păcate, astăzi avem tot mai puțin timp pentru un “stil sănătos de viață”. Mâncăm haotic, iar timpul de sport de reduce la cei câțiva pași până la mașină. în acest caz, e o performață să nu abdici de la câteva principii simple, dar atât de greu de respectat!

 

Iuliana Tudor

 

 - Sunteți soție și mamă. Ce rol credeți că trebuie să aibă o femeie care este soție și mamă pentru starea de sănătate a familiei?

 - Sunt o soție și o mamă care, deși petrece puțin timp în bucătărie, are grijă ca Tudor să aibă un regim alimentar ordonat. Dacă nu apărea copilul, cred că eu și soțul meu am fi mâncat mult mai mult în oraș și am fi aglomerat liniile tefonice la restaurantele cu delivery.

 

- Cât de des mergeți la medic pentru controale preventive?  Åži cum îi veți transmite această preocupare copilului?

Nu merg inutil la medic. Timpul rămâne în continuare un inamic și din acest punct de vedere. Totuși încerc să păstrez principiul “controalelor anuale”. Tudor va ști că grija pentru sănătate înseamnă să previi înainte de a trata. Asta incluzând și controlul periodic la medic.

 

- Când aveți o suspiciune legată de starea de sănătate, cu cine discutați prima dată? Ce relație aveți cu medicul de familie? Puteți discuta deschis cu acesta?

- Primul pas pe care îl fac întotdeauna este spre medicul de familie. Nu mă tratez niciodată “după ureche” decât atunci când este vorba de chestiuni minore. Acum cel mai atentă sunt la starea de sănătate și la schimbările care se produc cu cel mic, și cred că este firesc să fie așa. Deci, în prezent,  petrec mai mult timp la telefon cu medicul pediatru decât cu medicul de familie.

 

- Ce provocări ați avut în timpul sarcinii, după nașterea copilului și până acum, legate de starea de sănătate? Ce sfaturi aveți pentru mamele din România, privitoare atât la perioada de dinaintea nașterii, cât și la cea de după? 

- în timpul sarcinii, am ascultat mai mult decât oricând sfaturile medicilor. Am fost o pacientă extrem de ascultătoare tocmai pentru că am dorit să fac tot ce ține de mine pentru ca Tudor să vina pe lume sănătos. Cea mai mare provocare a fost nașterea în sine și momentul imediat următor, pentru că nu știam ce va urma, cum va fi, etc.

 

Nu am ales să aduc pe lume copilul  în vreo clinică privată sau vreun spital de peste hotare și, în cazul meu, alegerea unui spital de stat a fost o decizie înțeleaptă pentru că am avut norocul unei echipe de medici foarte buni. Nu știu dacă sunt eu în măsură să dau sfaturi, însă cred că în experiența maternității, mai ales a primului copil, prieteni buni ar trebui să fie medicii.

 

Relația cu medicul pediatru este așa cum m-am așteptat, așa cum mi-o doresc – păstrăm legătura constant. D-na doctor Ana Culcer este omul care mi-a dat încredere și a urmărit îndeaproape atât evoluția lui Tudor, cât și a mea, ca mămică.

 
Interviul integral, în ediția tipărită a revistei 4P, disponibilă în magazinele Inmedio /Relay.
bottom-articol
"Instinctele femeii sunt esențiale în depistarea unor probleme medicale în familie"
 Nadia Comăneci: “Femeia este motorul unei familii, iar instinctele
Ziua Mondiala a Diabetului Sfaturi utile pentru prevenirea simptomelor de greață din timpul chimioterapiei

Ce trebuie să știți despre alimente și despre obiceiurile alimentare pe care trebuie să le aveți în timpul administrării chimioterapiei pentru tratamentul unor forme de cancer
Academia de Hemofilie 2015 - Declarația de independență a copiilor cu hemofilie din Romania
Copiii cu hemofilie au învățat cum să-și auto-administreze intravenos factorul anti-hemofilic
Asociația Națională a Hemofilicilor din România lansează “Academia de Hemofilie”
“Academia de Hemofilie” reprezintă primul program comprehensiv de cunoaștere, educare, informare, consiliere medicală și psihologică a copiilor cu hemofilie din România și a părinților lor.
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
HIV: cum se transmite și cum nu se transmite
Cum te protejezi de infecția cu HIV?
Cum te protejezi de infecția cu HIV?

Criza de sufocare și astmul
Astmul este o boală cronică inflamatorie ce afectează bronhiile.
Comunicând despre astm
Nu este o rușine să ai astm și nici să folosești inhalatorul într-un loc public atunci când simți că nu poți să respiri.
Cu astmul în sarcină
Îți dorești un copil, dar te temi că sarcina ar putea să agraveze boala de care suferi?
Copilul cu astm
Nicio vârstă nu e scutită de astm. Există tineri afectați, vârstnici afectați și, din păcate, chiar mai mulți copiii afectați.
Ghidul pacientului cu cancer de prostata